Duitsland gaat twee nieuwe terminals bouwen voor aanvoer Lng in 2022

Lng oftewel vloeibaar aardgas is van groot belang voor de verwarming van woningen. Daarnaast wordt Lng ook gebruikt als brandstof voor auto’s die zijn uitgerust met een gastank. Doordat de aanvoer van aardgas onzeker is geworden vanuit Rusland heeft Duitsland besloten om meer mogelijkheden te creëren om aardgas via andere wegen te ontvangen. Daarom is er een plan gemaakt om de aanvoer van vloeibaar aardgas (lng) mogelijk te maken via Lng terminals. Er zullen twee nieuwe terminals worden gebouwd voor het ontvangen van aardgas. Deze terminals worden aangelegd aan de Elbe in de gemeente Brunsbüttel en in Wilhelmshaven. Dat is in totaal op ongeveer 100 kilometer van de Nederlandse grens. De bouw van de terminals moet er voor zorgen dat gas via andere wegen Duitsland binnen kan komen dan via de aardgaspijpleiding vanuit Rusland. Verder heeft Duitsland ook plannen om meer aardgas op te slaan.

Terminals en gasopslag

Dit heeft bondskanselier Olaf Scholz zondag 27 februari 2022 bekend gemaakt. Door de terminals te bouwen en meer aardgas op te slaan wordt Duitsland in een sneller tempo minder afhankelijk van aardgas van Rusland. De plannen zijn ambitieus. Zo wil de regering van Duitsland de komende tijd in totaal twee miljard kubieke meter aardgas op de wereldmarkt aankopen. Dit wil de Duitse regering opslaan in opslagruimtes onder de grond.  Een koepelorganisatie voor Europese netwerkbedrijven GEI heeft aangegeven dat de Duitse gasopslagcapaciteit ongeveer 24 miljard kubieke meter is. Dat is een aanzienlijk grote opvangruimte. Hiervan is op dit moment slechts 30 procent in gebruik. Scholz gaf aan dat Duitsland de komende tijd extra stappen zal zetten om energiezekerheid voor het land te garanderen.

Veiligheid en verduurzaming

Deze uitspraak deed hij tijdens een ingelaste bijeenkomst van de Duitse Bundestag. Volgens de regering van Duitsland zijn de ontwikkelingen de afgelopen dagen een duidelijke indicatie dat er een vooruitziend energiebeleid nodig is. Een goed doordacht energiebeleid is van groot belang voor de verduurzaming van Duitsland maar ook voor de eigen veiligheid en leefbaarheid van het land. De politieke beslissing volgt op de beslissing om Nord Stream 2 niet goed te keuren. Nord Stream 2 is een gaspijpleiding vanuit Rusland naar Duitsland die in handen is van Gazprom. Inmiddels is deze gaspijpleiding klaar voor gebruik maar dat kan lang op zich laten wachten. Juist het huidige beleid van Rusland is precies datgene waar men bang voor was in Europa maar ook in de gehele Westerse wereld. Aardgas zou dan als pressiemiddel kunnen worden gebruikt om Europa afhankelijk te maken van Rusland. Het lijkt er nu op dat Europese landen juist onafhankelijker willen worden van Rusland.