Tekort aan installatiemonteurs brengt energietransitie in gevaar vanaf 2022

Op dit moment stromen er te weinig installatiemonteurs vanuit het beroepsonderwijs richting installatiebedrijven. Dat zorgt er voor dat de doelstellingen met betrekking tot de energietransitie in de knel komen. Momenteel zou slechts 30 procent van de instroom uit het regulier onderwijs afkomstig zijn volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. Dit heeft de voorzitter benoemd in een gesprek met nieuwswebsite NU.nl. De heer Terpstra voegde er aan toe dat de beperkte instroom een “verontrustend signaal” is.

Vooruitzichten installatiesector

De vooruitzichten voor de installatiebranche zijn goed. Om die reden kunnen installatiebedrijven aan meer dan voldoende opdrachten komen. Waar installatiebedrijven echter wel grote problemen mee hebben is het vinden van de juiste kandidaten voor de openstaande vacatures. In heel Nederland staan tienduizenden vacatures open bij installateurs. Dat maakt het tekort scherp duidelijk. Door de hoge prijzen voor aardgas en elektrische stroom zijn steeds meer mensen bezig met het vervangen van energieverslindende installaties voor energiezuinige installaties. Daarvoor zijn vakkundige installatiemonteurs en elektromonteurs nodig.

Meer vakmensen nodig

In 2025 zouden er volgens Terpstra in totaal 40.000 extra vakmensen nodig zijn. Op dit moment worden er vanuit Techniek Nederland verschillende stappen genomen om mensen meer enthousiast te maken voor de techniek. Eerder in 2022 had Techniek Nederland al een tienpuntenplan opgesteld om de instroom vanuit het beroepsonderwijs te bevorderen. Er zou volgens de organisatie onder andere een stimuleringsfonds voor het technisch beroepsonderwijs beschikbaar moeten worden gesteld. Daarnaast zou ook een nauwere samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven moeten ontstaan.