Techniek Nederland: stimuleer verkoop hybride warmtepompen vanaf 2021

De verkoop van hybride warmtepompen moet worden gestimuleerd. Dat vinden Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur en Milieu. Deze organisaties hebben allemaal een verschillende achtergrond maar zijn het er over eens dat het aardgasloos maken van woningen en wijken sneller moet verkopen. Als men met deze snelheid de woningen en wijken in Nederland aardgasvrij gaat maken zullen de energiedoelstellingen op dit gebied niet worden gehaald. De Nederlandse Verwarmingsindustrie deed in eerste instantie ook mee aan deze oproep maar heeft zich op het laatste moment teruggetrokken.

Hybride warmtepomp

De focus moet komen te liggen op een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp. Op hele koude dagen zal de hybridewarmtepomp nog steeds gebruik maken van aardgas. Op dagen waarop het minder koud is en het verschil tussen de gewenste binnentemperatuur en de buitentemperatuur minder groot is zal de warmtepomp de gewenste warmte uit de lucht kunnen halen. Dat gebeurd dan echter wel doormiddel van elektrische stroom.

Doormiddel van een hybride warmtepomp kunnen mensen het overgrote deel van het jaar hun woning verwarmen zonder aardgas te verbruiken. Alleen op koude winterdagen zou de cv-installatie moeten bijspringen. Voor 2030 zouden er volgens de deelnemers aan het initiatief in Nederland een miljoen of zelfs 2 miljoen hybride warmtepompen kunnen worden geïnstalleerd. Het initiatief wordt onder andere gesteund door Maarten van Poelgeest die verantwoordelijk is voor de gebouwde omgeving bij het Klimaatakkoord. Het plaatsen van een hybride warmtepomp zou volgens hem over een paar jaar verplicht moeten worden in Nederland. In eerste instantie zouden mensen aangespoord moeten worden om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Niemand is tegen deze vrijwillige aansporing. Aan de andere kant zou men de hybride warmtepomp ook kunnen verplichten over een aantal jaar. Bijvoorbeeld over een jaar of vijf. Dan moet de aankondiging nu alvast plaatsvinden.

Reactie van technischwerken.nl

De hybride warmtepomp klinkt als een ideale oplossing en zal dit in veel gevallen ook zijn. Toch ben je niet klaar met de warmtepomp alleen. Veel warmtepompen geven zogenaamde lagetemperatuursverwarming. Dat betekent dat men minder warm of minder heet water uit de warmtepomp krijg dan uit een aardgasgestookte cv installatie. Dat betekent vervolgens weer dat de warmteafgifte over een groter oppervlak moet plaatsvinden. Daarvoor is vloerverwarming, waarbij een heel leidingtraject in de vloer wordt aangebracht, noodzakelijk. Conventionele radiatoren en convectoren dienen over het algemeen te worden vervangen of aanzienlijk in aantal toe te nemen omdat anders de warmteafgifte onvoldoende is om een gehele ruimte te verwarmen.

Vervangen van aardgasgestookte installatie

Het vervangen van een aardgasgestookte installatie is dus zeker niet eenvoudig. De verwarmingselementen moeten ook worden vervangen. Daarnaast moeten woningen ook grondig worden geïsoleerd. Dat is niet altijd mogelijk of er ontstaat een knelpunt met de isolatie. Dat maakt het lastig om een ideale mix te creëren. Een goed advies is noodzakelijk voordat men echt overgaat tot de aanschaf en installatie van een hybride oplossing in een woning. Een hybride warmtepomp afdwingen getuigd niet van inzicht in de technische complexiteit die bij verwarmingstechniek hoort.

Afhankelijk van het weer

Bovendien moet men niet vergeten dat een warmtepomp op zich helemaal niet duurzaam is. Er wordt weliswaar geen aardgas verstookt maar een warmtepomp gebruikt wel elektrische stroom. Als een warmtepomp veel lucht of water moet verwarmen neemt ook het verbruik van elektrische stroom toe. Men kan natuurlijk elektrische stroom opwekken met zonnepanelen. Alleen ben je dan van het weer afhankelijk. Met name in de winter zal men daarom veel elektrische stroom moeten opwekken of veel aardgas moeten verbruiken. Bij een zonnige relatief warme winter is dat geen probleem maar bij een koude donkere winter zul je veel elektrische stroom moeten opwekken of alsnog veel aardgas moeten verstoken. Als je besluit om je hele dak vol te plaatsen met zonnepanelen dan kan dat een oplossing zijn maar dat vereist ook een aanzienlijke investering. En wat gaat Nederland doen met al die zonnepanelen die over tientallen jaren vervangen moeten worden wegens weinig rendement?