Techbedrijf Tesla moet naar Noord-Nederland komen in 2018

Noord-Nederland wil dat het technologische bedrijf Tesla ook in de noordelijke provincies van Nederland actief wordt. Noord-Nederland heeft zich verenigd om deze doelstelling te behalen en hebben verschillende promotiecampagnes gestart om in contact met Tesla te komen en om het noorden van Nederland bij de top van Tesla onder de aandacht te brengen. Een voorbeeld van deze acties zijn de advertenties die op billboards rond het Tesla-hoofdkantoor in Silicon Valley zijn geplaatst. De advertenties zijn op dinsdag 6 februari 2018 geplaatst. De teksten op deze billboards zijn voornamelijk gericht aan Tesla-topman Elon Musk. De billboards vertonen een tekst waarin Musk wordt opgeroepen om 00800-TOPDUTCH te bellen.

Wereldwijd bellen als je Elon Musk bent
Sander de Rouwe de gedeputeerde van Friesland benoemd dat men wereldwijd dit nummer kan bellen. Het idee is als volgt, druk 1 als je Elon Musk bent en druk 2 als je hem de groeten wilt doen, een liedje wil zingen of een mop wil vertellen. Het is een creatieve actie waarmee de initiatiefnemers hopen contact te kunnen leggen met Elon Musk die eveneens bekend staat als een creatieve vooruitstrevende ondernemer.

Top Dutch
Top Dutch bestaat uit ondernemers en bestuurders uit het Noorden. Deze hebben zich verenigd in Top Dutch. De deelnemers aan Top Dutch denken dat er voor Tesla een grote afzetmarkt is in het noorden van Nederland. In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe zijn er veel mogelijkheden voor Tesla. Er zijn volgens de gedeputeerde van Groningen, Patrick Brouns, veel initiatieven met betrekking tot het aanleggen van zonneparken. Op dit moment ligt er nog een grote vraag naar zonnepanelen. Volgens de gedeputeerde moeten er nog ongeveer 5 miljoen zonnepanelen worden aangeschaft. Dit totaal aan orders heeft een waarde van anderhalf miljard dollar.

Bedrijven van Elon Musk
Musk heeft verschillende bedrijven onder zich. Zo is er een bedrijf dat zonnepanelen maakt, maar er is ook bedrijf dat bezit is met het ontwikkelen van grote batterijen met een enorme oplaadcapaciteit. Deze zouden kunnen worden gebruikt als energiebron voor elektrische auto’s. Uiteraard denkt met bij het woord Tesla meteen ook aan elektrische auto’s in het luxesegment. Volgens TopDutch zou er ook in Nederland veel vraag zijn naar elektrische auto’s. Top Dutch beweerd dit op basis van een zelf gehouden steekproef. Volgens Top Dutch zouden van de 400 gecontacteerde bedrijven in totaal 300 bedrijven elektrische auto’s willen aanschaffen. Tesla zou wellicht 20.000 voertuigen kunnen verkopen in Noord-Nederland. Deze verkoop zou een gezamenlijke waarde hebben van een miljard dollar. Top Dutch zou heel graag willen dat Tesla een grote autofabriek of andere grote fabriek gaat openen in het noorden van Nederland.