Tata Steel grootste uitstoter van stikstof in 2022

Staalconcern Tata Steel is een grote staalproducent in Nederland en heeft de twijfelachtige eer de grootste uitstoter van stikstofoxiden in Nederland te zijn. Op de tweede plaatst staat luchthaven Schiphol. Dit bericht werd bekend gemaakt door minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). De minister heeft een lijst van de honderd grootste vervuilers bekend gemaakt aan de mensen in de Tweede Kamer.

Het is geen verassing dat Tata Steel bovenaan staat aan de lijst. Bij de productie van staal komen veel stoffen vrij waaronder stikstof. Daarbij maakt het in feite niet uit waar het bedrijf staat. Alle bedrijven in de staalproductie of aluminium productie behoren tot de vervuilende industrieën. Op het gebied van broeikasgassen staat Tata Steel ook bovenaan de lijst. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de staalproducent en de effecten van de productie van staal.

Het bedrijf heeft volgens een recent onderzoek een verhoogde uitstoot van giftige stoffen. Het bedrijf Tata Steel wil echter wel haar productieprocessen verbeteren zodat er minder schadelijke stoffen vrij komen in de atmosfeer. Dan kunnen bewoners en de overheid weer rustig adem halen. Voor het zover is moet er nog wel veel gebeuren op technisch gebied.