Tata Steel uit IJmuiden gaat grootste milieu-installatie bouwen in 2022

Het staalproductiebedrijf Tata Steel heeft opdracht gegeven voor de bouw van de grootste milieu-installatie die het bedrijf ooit heeft gemaakt. Deze nieuwe installatie is ontworpen om schadelijke stoffen uit de emissie van het bedrijf te verwijderen. Volgens Tata Steel kunnen met de installatie in totaal 80 procent minder lood, stof en zware metalen in de lucht vrij komen.

Het bedrijf wil de installatie vanaf komende zomer laten bouwen. Het is de bedoeling om de installatie in 2023 in gebruik nemen. Daar blijft het overigens niet bij. Het bedrijf Tata Steel wil namelijk nog een installatie bouwen die vanaf 2025 in gebruik genomen kan worden. die specifieke installatie moet ook de emissie van stikstofoxide verminderen met 80 procent. De ambities zijn hoog maar dat is niet verwonderlijk. De afgelopen tijd is de druk op Tata Steel steeds verder opgelopen. er zijn veel klachten van bewoners in de omgeving van de fabrieken en van milieuorganisaties. Deze klachten gaan om de emissie van het bedrijf. Deze emissie zou schadelijk zijn voor mens en milieu.

Daarom moet Tata Steel nu wat gaan doen. De investering met betrekking tot deze installaties is groot. In totaal gaat het om een milieu-installatie van ongeveer 200 miljoen euro. Deze installatie neemt bovendien ook veel ruimte in op het terrein van Tata Steel. De installatie wordt ongeveer 180 meter lang en het hoogste punt steekt 90 meter de lucht in. De rookgassen van de fabriek worden door een leiding van ongeveer 6 meter in doorsnede naar de nieuwe installatie getransporteerd. Deze nieuwe installatie bevat een stelsel van ruim zesduizend speciale filterzakken die de rookgassen moeten uitfilteren zodat er schonere lucht overblijft die in de atmosfeer terecht kan komen.