Stakingen bij DAF Trucks in juni 2018

Een deel van het personeel van DAF Trucks in Eindhoven heeft het werk neergelegd. Het personeel is tot deze actie overgegaan omdat de cao-onderhandelingen vastlopen tussen de werkgever en de vakbonden. Actiecoördinator Willem Dekker van FNV heeft bekend gemaakt dat er ongeveer tussen de achthonderd en duizend mensen aan de staking mee doen. Het zo hierbij gaan om een zogenaamde 24 uursstaking. Die duurde van donderdagnacht tot vrijdagnacht.

De vakbonden zijn in staking gegaan nadat hun ultimatum is verstreken. De stakingen bij de DAF volgt op een verlengde lunchactie die woensdag werd gehouden bij het hoofdkantoor van Fokker. De FNV eist een loonsverhoging van jaarlijks 3,5 procent. Bovendien wil de vakbond meer zeggenschap en zekerheid voor de werknemers afdwingen met de staking.

De bestuurder van FNV Metaal heeft aangegeven dat er niet meer urenlang gepraat moet worden. In plaats daarvan moet er meer respect komen voor medewerkers in de metaalsector. Om die reden moeten er concrete en goede voorstellen komen voor het personeel. Als de metaalwerkgevers niet aan de eisen van de vakbond toegeven zullen er meer acties komen aldus Petra Bolster de bestuurder bij FNV Metaal.

Onder de cao voor de metaal- en elektrosector vallen 150.000 werknemers die werken bij kleine maar ook grote technologiebedrijven zoals ASML, Fokker, DAF, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard.