Shell sluit contract met QatarEnergy over levering aardgas aan Nederland vanaf 2023

De komende jaren kan Nederland nog niet geheel van het aardgas af. Voor veel woningen en bedrijfsgebouwen zijn er nog te weinig functionele oplossingen waardoor ze nog aangewezen blijven op aardgas voor verwarming. Omdat Rusland als aardgasleverancier bijna volledig is weggevallen is Europa op zoek naar andere leveranciers van aardgas. QatarEnergy is een producent en leveranciers van vloeibaar aardgas oftewel lng. Nadat Shell met deze leverancier heeft onderhandeld is er een contract afgesloten waarin Shell de komende 27 jaar in totaal 3,5 miljoen ton aan vloeibaar aardgas gaat afnemen. Deze hoeveelheid aardgas is bestemd voor Nederland. Met deze hoeveelheid zouden ongeveer 3,1 miljoen huishoudens kunnen worden voorzien van aardgas.

Aardgasmarkt

Omdat de aardgasmarkt nog steeds een hele onzekere markt is hebben veel Europese energiebedrijven interesse in langlopende contracten met aardgasleveranciers. Europa is zich de afgelopen maanden opnieuw aan het voorbereiden om een winterperiode waarbij geen Russisch aardgas kan worden ingezet. Rusland was tientallen jaren de belangrijkste leverancier van aardgas. Doormiddel van grote leidingen werd het aardgas uit Rusland naar Europa getransporteerd. Inmiddels is door de Russische oorlog tegen Oekraïne alles veranderd. De wederzijdse sancties tussen Rusland en Europa hebben de handel in aardgas tussen beide partijen zo goed als onmogelijk gemaakt. Daarom zijn andere oplossingen noodzakelijk. Inmiddels hebben veel Europese landen er al voor gezorgd dat er meer verduurzaamd is. Daardoor is de vraag naar aardgas wel minder groot. Toch is er nog wel aardgas nodig. In Groningen wordt echter geen aardgas meer gewonnen waardoor landen zo als Nederland vrijwel volledig afhankelijk zijn van aardgasleveringen vanuit het buitenland.

Vloeibaar aardgas

Op dit moment is Qatar de grootste lng-exporteur ter wereld. Dat maakt het land populair onder grote energiebedrijven waaronder Shell. Hoewel er ook zeker kanttekeningen zijn bij de politiek van het land zijn veel bedrijven bereid om daarvoor een spreekwoordelijk oogje dicht te knijpen. De belangen met betrekking tot de levering van vloeibaar aardgas zijn gewoon te groot. Daarom wordt de politiek gemakshalve buiten beschouwing gelaten. Qatar is eigenaar van de North Field-gasbel in de Perzische Golf. Dat maakt dat het land op Iran en Rusland na in bezit is van de grootste bewezen gasreserve van de wereld. Omdat Iran en Rusland op politiek vlak niet met alle landen en bedrijven kunnen handelen heeft Qatar meer ruimte om haar positie te pakken als grootste lng exporteur van de wereld.

Aardgas blijft nodig

Shell-topman Wael Sawan heeft bovendien eerder dit jaar aangegeven dat de komende tijd een belangrijke rol is weggelegd voor aardgas. Dat komt omdat het verbranden van aardgas schoner is dan het verbranden van steenkool en bruinkool. Veel energiecentrales zullen van kolencentrales worden omgebouwd naar aardgascentrales. Dat betekent dat voor het opwekken van elektriciteit geen steenkool meer zal worden verbrand maar juist meer aardgas. De vraag naar aardgas kan daardoor toe gaan nemen. Lng kan goed worden getransporteerd waardoor de handel in aardgas effectief kan verlopen. Ondertussen wordt er ook meer geïnvesteerd in het opwekken van duurzame energie. Er worden meer windmolens geplaatst alleen maakt dat de landen enorm afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze omstandigheden heeft men niet altijd in de hand waardoor energiecentrales nog een rol blijven spelen voor de toekomst.