Sasol Solar Challenge gewonnen door Nuon Solar Team in 2018

Het Nuon Solar Team heeft de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika gewonnen. Het team bestaat uit studenten van de TU Delft en deed mee met de Nuna9S. Deze zonnewagen lag al lange tijd op kop in de wedstijd. De wedstrijd duurde echter acht dagen waardoor de overige deelnemers nog volop kansen konden benutten. Een belangrijk aspect dat een rol speelde in deze wedstrijd was een straf die het Nederlandse team kreeg.

Op een dag voor de laatste etappe werd het team ingehaald door het Japanse team. Dit gebeurde omdat een van de Nederlandse studenten zijn per ongeluk tas in een volgauto van de concurrent uit Japan had gezet. De Japanners gebruikten dit voorval om de Nederlanders aan te klagen voor spionage. De Japanners kregen hun zin en er werd een kilometer aftrek ingevoerd. In totaal werd het team van de TU Delft 116 kilometer teruggezet op de afstand die ze al hadden afgelegd. desondanks wist het Nederlandse team toch de wedstrijd te winnen. De Nuna9S had een afstand afgelegd van 4.030,4 kilometer. De Japanners stonden op twee met 3.941,4 kilometer.

Intelligente cruisecontrol
Een belangrijk technisch aspect waarmee het Nederlandse team zuiniger kon rijden is de intelligente cruisecontrol die is ingebouwd in de Nuna9S. Deze cruisecontrol zorgt er voor dat de auto minder brandstof verbruikt. De cruisecontrol bevat een systeem dat anticipeert op andere weggebruikers. Daardoor zorgt de cruisecontrol er voor dat de zonnewagen snelheid mindert wanneer andere voertuigen op de weg ook snelheid minderen. Dan hoeft er minder geremd te worden en dat scheelt energie.