WK robotvoetbal gewonnen door TU Eindhoven in 2018

Het wereldkampioenschap voetbal oftewel het WK voetbal is in alverwege 2018 volop in het nieuws. Landen wereldwijd strijden om de WK titel. Hoewel Nederland niet meedoet aan het WK voetbal van 2018 is er wel een andere titel die Nederland op haar naam mag schrijven. Het Nederlandse team Tech United van het team van de TU Eindhoven heeft namelijk wereldkampioenschap robotvoetbal gewonnen van een Portugees team. Dit gebeurde tijdens de finale op donderdagavond 21 juni 2018.

Robotvoetbal WK
Het wereldkampioenschap robotvoetbal werd gehouden in de Canadese stad Montreal. Daar won het Nederlandse team Tech United met 1-0 van het Portugese team Cambada. Inmiddels is dit de vierde keer dat Tech United de wereldtitel op het gebied van robotvoetbal weet te pakken te krijgen.

Robocup
De naam van het voetbaltoernooi is Robocup. Deze Robocup wordt door teams van vijf intelligente robots gespeeld. Deze robots zijn van te voren geprogrammeerd. Tijdens het spel rijden ze zelfstandig rond en bepalen zelf wanneer ze de bal moeten overspelen of op doel moeten schieten. Het inmiddels de elfde keer dat Tech United meedeed aan een WK-finale voor robots. In 2017 verloor het team uit Eindhoven in de laatste wedstrijd van het toernooi. In de jaren 2012, 2014 en 2016 werd het team al kampioen van de wereld op het gebied van robotvoetbal. Het team Eindhoven deed mee in de ‘middle size league’. In deze wedstrijden wordt gespeeld met robots van 80 centimeter groot.

Robotwedstrijd

De Robocup is een ludieke wedstrijd met een serieuze ondertoon. Tijdens deze wedstrijd kunnen robots op een aantal aspecten worden getest. Zo bevatten deze robots een aandrijving maar ook sensoren, elektronica en andere technische mechatronica componenten. Al deze aspecten vallen onder mechatronica en robotica, dit zijn specifieke vakgebieden in de innovatieve techniek.