Solar Challenge 2016 gewonnen door team TU Delft

Studenten van de TU Delft hebben de Solar Challenge gewonnen. Deze race met auto’s die rijden op zonne-energie werd gehouden in Zuid-Afrika. Het team studenten nam deel onder de naam Nuon Solar Team. Het team legde een afstand van ruim 4700 kilometer af en kwam als eerste over de finish. Met die afstand heeft het Nederlanderse ook meteen het wereldrecord verbroken op het gebied van rijden met een auto op zonne-energie.

De wedstrijd wordt ook wel de SASOL Solar Challenge genoemd en het is voor de tweede keer dat het Nederlandse team in Zuid-Afrika wint. De race liep van Pretoria naar Kaapstad. In totaal duurde de race acht dagen. De studenten van de Tokai Universiteit Japan behaalden de tweede plek. Dit Japanse team liep maar liefst 173 kilometer achter op het Nederlandse team. Gemakkelijk had het Nuon Solar Team het helemaal niet. Woensdag werd het team bijvoorbeeld tot stoppen gebracht door de politie van Zuid-Afrika. Deze politie haalde de zonnewagen Nuna van de weg. De agenten waren benieuwd naar de wagen en stelden daar vragen over. Na tien minuten kon het team weer verder rijdn met Nuna.

De auto waarmee wordt gereden door het Nederlandse team heet altijd Nuna maar iedere twee jaar wordt een nieuwe zonne-energie auto ontwikkeld.  Op gebied van aerodynamica worden wijzigingen doorgevoerd. Ook met betrekking tot de zonne-energie aandrijving vinden verbeteringen plaats. De Nuna is inmiddels wereldberoemd geworden. Met deze zonnewagen wonnen de Delftse studenten al zes keer de World Solar Challeng in Australië. Ditbis weer een  andere race dan de Zuid-Afrikaanse die ze nu twee keer hebben gewonnen.