Robotica bedrijven waarschuwen in 2017 voor ontwikkeling robotmoordwapens

Robotica is een algemene benaming die wordt gebruikt voor bedrijven en opleidingsinstituten die zich bezig houden met de ontwikkeling, productie en het onderhoud van robots en gerobotiseerde systemen. Een technisch vakgebied dat veel mensen weet te boeien maar dat ook gevaren met zich meebrengt. Het ontwikkelen van robots zorgt ook voor de mogelijkheid om nieuwe wapens te creëren. Daarbij kan men fantaseren over de terminator films en denken dat dit stadium nog ver weg is. Toch kunnen zogenaamde ‘killer robots’ al worden ontwikkeld. Ze zullen er niet direct uitzien als terminator maar er zijn verschillende robots die zijn uitgerust met wapens om mensen te doden.

Killerrobots
Een grote groep bestuurders van robotbedrijven is hier bezorgd over en waarschuwt in een open brief over de gevaren van ‘killer robots’. De experts op roboticagebied zouden graag willen dat de Verenigde Naties (VN) de ontwikkeling van oorlogsrobots een halt gaat toeroepen. Deze open brief wordt getoond tijdens een conferentie over kunstmatige intelligentie in Melbourne. Verschillende topmannen hebben de brief ondertekend waaronder Elon Musk de topman van Tesla. Er zijn naast hem nog handtekeningen onder de brief van meer dan honderd directeuren van prominente bedrijven zoals DeepMind, Clearpath Robotics en Blue Ocean Robotics.

Robotica niet als wapen gebruiken
De autonome robots vormen volgens de ondertekenaars een gevaar voor de veiligheid en het leven van burgers die in oorlogsgebieden aanwezig zijn. De ondertekenaars geven aan dat de dodelijke autonome wapens de derde revolutie in de oorlogsvoering zullen gaan worden. Wanneer robots daadwerkelijk ingezet kunnen worden in gewapende conflicten dan kunnen oorlogen op een veel grotere schaal worden uitgevochten. Dit kan veel sneller gebeuren dan de meeste mensen denken en hopen. Daarom is een waarschuwing op zijn plaats. Er moet geen wapenwedloop plaatsvinden in de ontwikkeling van robots. Met robotica kun je juist hele mooie belangrijke dingen doen om de veiligheid en gezondheid van mensen te beschermen.