Producentenvertrouwen in februari 2018 op recordniveau

Het producentenvertrouwen in Nederland is opnieuw gestegen tot een record. In de maand februari van 2018 zijn Nederlandse producenten opnieuw positiever gestemd over de verwachte productie dan een maar geleden. Dit bericht werd dinsdag 27 februari 2018 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS gebruikt een producentenvertrouwensindex. Ondernemers in de industrie zijn over de voorraden gereed product en de orderpositie in de industrie iets minder optimistisch.

De ondernemersvertrouwensindex had 10,3 punten in januari. Dat was al een recordniveau voor het producentenvertrouwen. In februari steeg de vertrouwensindex echter naar 10,9 punten. Dat is dus wederom een record. Als men kijkt naar de afgelopen twintig jaar dan ziet men duidelijk dat het producentenvertrouwen aan het begin van 2018 ruim boven het gemiddelde ligt. Het gemiddelde producentenvertrouwen over de afgelopen twintig jaar is namelijk 0,7 punten op de index.

In de maand februari van 2009 kwam het ondernemersvertrouwen van producenten op het laagste niveau ooit. Toen daalde het indexcijfer naar min 23,5. Een aantal jaar later steeg het producentenvertrouwen in Nederland weer. Dit gebeurde vanaf de maand oktober 2014. Vanaf dat moment kreeg het aantal positief gestemde ondernemers de overhand in Nederland. Dit heeft onder andere te maken met een toename in de orderportefeuille.