Prijzen bestaande koopwoningen omlaag in kwartaal 2 van 2023

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in Nederland gedaald. In het tweede kwartaal van dit jaar kwam de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning uit op 406.500 euro. Dit bedrag ligt ongeveer 5,2 procent lager dan gemiddeld werd betaald voor een bestaande koopwoning in 2022 in het tweede kwartaal. De vraag baar woningen is nog steeds groot maar steeds minder mensen kunnen een woning betalen vanwege de hoge hypotheekrente.

Minder transacties op woningmarkt

Niet alleen de prijzen van bestaande woningen zijn gedaald ook het aantal transacties op de woningmarkt nam af onder de bestaande bouw. In de periode van begin april tot het einde van de maand juni werden in totaal 44.500 woningtransacties gedaan. Dit aantal ligt ongeveer 6,1 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2022. Er is sprake van een afname in het aantal transacties maar deze afname is wel minder groot dan de afname op dit gebied in de vorige kwartalen.

Hypotheekrente

Voor veel mensen is de aanschaf van een nieuwe woning moeilijk omdat de hypotheekrente is gestegen. Deze rente stijgt omdat de rentes op de kapitaalmarkt oplopen ten gevolge van de stijging van de ECB rente. Als mensen nu op de woningmarkt een woning zoeken moeten ze rekening houden met hogere maandlasten en dat is niet bepaald een gunstig vooruitzicht. Mensen kunnen daarom beter woningen zoeken tegen een scherpere prijs al betekent dat vaak in de praktijk dat ze concessies moeten doen aan hun woonwensen en de meeste mensen vinden dat lastig.