Personeel Siemensfabriek wil gesprek met minister over banenbehoud in 2018

Onlangs werd door Siemens aangekondigd dat de locatie in Hengelo zal worden gesloten. Er is niet precies duidelijk wanneer deze locatie dicht zal gaan. Bij de vestiging werken honderden werknemers die door de sluiting waarschijnlijk hun baan zullen verliezen. De fabriek zal worden gesloten omdat er minder vraag is naar gasturbines vanwege de energietransitie die wereldwijd aan de gang is.

De personeelsleden van de Siemens-fabriek in Hengelo zijn bezorgd over hun toekomst. Daarom zouden ze graag een gesprek willen hebben met minister Eric Wiebes van Economische Zaken. De insteek van het gesprek zou moeten gericht zijn op het behoud van banen in Nederland. De vakbond FNV heeft minister Wiebes namens de werknemers een uitnodiging gestuurd voor een gesprek. De minister heeft al eerder aangegeven aan de Tweede Kamer dat hij een gesprek zou aangaan met de directie van de fabriek over de effecten van de sluiting op het personeelsbestand.

Volgens de vakbond FNV is het “schrappen van zeshonderd hoogwaardige banen” maatschappelijk onverantwoord. Als er zoveel banen verdwijnen is dat niet in belang van Nederland en de Nederlandse arbeidsmarkt volgens de vakbond. Ook op het gebied van innovatie is het sluiten van een vestiging van een technisch bedrijf geen verstandige keuze naar de mening van de vakbond. Momenteel wordt door de leiding van de Siemens-fabriek in Hengelo overleg gevoerd met diverse partijen over de toekomst van de fabriek. De insteek van de gesprekken is het behoud van de werkgelegenheid.