Pensioenfonds grootmetaal PME investeert niet meer in kolen vanaf 2018

PME is het pensioenfonds voor de grootmetaal. Net als de meeste pensioenfondsen in Nederland is ook dit pensioenfonds actief bezig met het beleggen van haar vermogen. Dit vermogen is afkomstig van de pensioenpremies die werknemers in de grootmetaal afdragen. Verantwoord beleggen en maatschappelijk verantwoord ondernemen spelen een steeds grotere rol in de keuzes die pensioenfondsen en andere beleggers maken. Daarom is pensioenfonds PME gestopt met het beleggen van pensioengeld in kolen. Dit bericht werd door bestuursvoorzitter Eric Uijen in Trouw bekend gemaakt.

Verkoop van belangen in kolen
Inmiddels heeft het pensioenfonds van de grootmetaal alle belangen in producenten van kolen verkocht. Deze belangen hadden een gezamenlijke waarde van 6,3 miljoen euro. Het totale aandelenpakket van PME is 17 miljard euro. Door de verkoop van de belangen in de kolenproducenten heeft het bedrijf geen investeringen meer uitstaan in de kolenindustrie. Volgens het bericht in de krant claimt PME dat dit pensioenfonds het eerste grote pensioenfonds is dat geheel ‘kolenvrij’ is.

Energietransitie
Uijen heeft het besluit van het Pensioenfonds voor de Metalektro toegelicht in het artikel. Daarin geeft hij aan dat iedereen een bijdrage moet gaan leveren aan het behalen van de afgesproken klimaatdoelen. Daar hebben ook financiële instellingen een belangrijke rol in. Deze instellingen moeten de energietransitie naar schone energie bevorderen. Volgens PME moet men niet alleen voor vandaag en morgen beleggen maar ook voor de langere toekomst. De wereld moet dan ook leefbaar zijn. Er moet geïnvesteerd worden in ontwikkelingen die de wereld en de leefbaarheid bevorderen.

Fossiele brandstoffen in de metaalindustrie
Het besluit van het pensioenfonds komt overigens niet vanuit de top. In plaats daarvan heeft PME de beslissing genomen omdat de deelnemers daarom hebben gevraagd. Het gaat daarbij om de werkenden, gepensioneerden en de aangesloten werkgevers. Er worden in de metaaltechniek en in de metaalindustrie echter nog wel veel fossiele brandstoffen gebruikt. Daar moet ook verandering in komen.

Energietransitie in de metaalsector
De overtuiging is er dat ook in deze industrie afscheid genomen moet worden van de vervuilende brandstoffen geeft Uijen aan. Er zijn volgens hem voldoende schone alternatieven. Er zijn overigens bij het pensioenfonds voor de grootmetaal ook bedrijven aangesloten die producten maken voor duurzame energie. Hierbij kun je denken aan Siemens die veel produceert voor de windenergie. Op die manier leveren de bedrijven in de metaal een bijdrage aan de energietransitie.