Pensioenfonds ABP investeert niet meer in tabaksindustrie vanaf 2017

ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland. Net als andere pensioenfondsen investeert ook ABP het geld van haar deelnemers in verschillende beleggingen. Het bedrijf heeft hierin echter wel een duidelijke koerswijziging aangebracht. Zo wil het bedrijf niet meer investeren in kernwapens en de tabaksindustrie.

Geen investeringen in tabak en kernwapens
Bedrijven die actief zijn in de tabaksindustrie en de ontwikkeling van kernwapens kunnen in de toekomst geen investeringen vanuit het ABP verwachten. Deze bedrijven wil het pensioenfonds uitsluiten van haar investeringsprogramma voor zover hier al beleggingen in zijn gedaan.

Beleggingsbeleid
Bestaande beleggingen in de sectoren zullen binnen een jaar worden verkocht door het pensioenfonds. Volgens Erik van Houwelingen voorzitter van de ABP-bestuurscommissie beleggingsbeleid zijn beleggingen in de tabak en kernwapens al geruime tijd een dilemma voor ABP.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Het onderwerp werd voor het pensioenfonds echter weer actueel vanwege de “veranderingen in de samenleving” op zowel nationaal als ook op internationaal niveau. De beleggingen in kernwapens en de tabak passen niet meer bij een duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid wat men kan verwachten van een pensioenfonds.

Reacties
De beslissing van ABP wordt goed ontvangen door verschillende organisaties. Alliantie Nederland Rookvrij geeft in een reactie dat het pensioenfonds er voor zorgt dat er een “stap wordt gezet in de tabaksontmoediging en het realiseren van de rookvrije generatie”. Daar is de organisatie heel blijk mee. Ook de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds geven aan dat de beslissing van het ABP pensioenfonds er voor zorgt dat tabaksproducten bewust worden gemaakt dat ze rookverslaving stimuleren. Volgens de instanties zou de stap er ook voor kunnen zorgen dat supermarkten en bestuurders van financiële instellingen tot nadenken worden gezet of ze nog wel door willen gaan met het faciliteren voor de tabaksindustrie.