Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) belegd niet meer in wapens en tabak vanaf 2018

Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) heeft besloten om al haar aandelen te verkopen in bedrijven die te maken hebben met de tabaksindustrie, bont, wapenindustrie of de porno-industrie. PMT heeft in totaal voor 6 miljard euro aan aandelen die ze had in dit soort ondernemingen verkocht en opnieuw geïnvesteerd in andere aandelen van bedrijven die ethisch en maatschappelijk verantwoord bezig zijn.

Pensioenfonds PMT heeft de verkoop van de aandelen bevestigt na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Door de verkoop van de aandelen is het aantal ondernemingen in Europa, Noord-Amerika en Azië waar PMT aandelen van heeft gedaald van 1.600 naar 800 ondernemingen. Het PMT heeft maandag 3 december 2018 aangegeven dat het bedrijf vanaf december 2018 alleen nog maar aandelen heeft van “solide ondernemingen die goed presteren, verantwoord ondernemen én aanspreekbaar zijn op hun doen en laten”.

Het Pensioenfonds Metaal & Techniek heeft nog wel beleggingen uitstaan in de fossiele energie. Dat heeft volgens een woordvoerder van PMT onder andere te maken met de achterban van PMT. De deelnemers van het pensioenfonds konden namelijk zelf benoemen wat ze belangrijk vinden. Daar heeft PMT rekening mee gehouden in haar keuze voor haar beleggingsportefeuille. De afgelopen twee jaar zijn door het PMT nieuwe criteria samengesteld om een eigen verantwoorde aandelenportefeuille te maken.