Peking neemt afscheid van 1000 vervuilende fabrieken voor 2020

De Chinese hoofdstad Peking is van plan om nieuwe stappen te nemen om de luchtvervuiling tegen te gaan. De stad heeft nog zeer veel vervuilende fabrieken en heeft besloten om hier stappen tegen te nemen. Voor 2020 zullen er duizend van deze vervuilende fabrieken worden gesloten. Dit is slechts één maatregel van de vele maatregelen die Peking heeft genomen om de luchtverontreiniging in de stad tegen te gaan.

Het bericht over het sluiten van de fabrieken werd bekend gemaakt op maandag 30 juli 2018 door de Chinese staatskrant People’s Daily. Voor haar berichtgeving heeft deze staatskrant gebruik gemaakt van een beleidsdocument van de lokale overheid. De fabrieken die gesloten worden behoren met name tot de zware industrie. Deze zware industrie zorgt verhoudingsgewijs voor veel luchtverontreiniging. Het is de bedoeling dat deze fabrieken een minder groot aandeel krijgen in de bedrijvigheid in de stad. In plaats daarvan wil de stad juist meer ruimte bieden aan hightechbedrijven.

Peking wordt steeds kritischer als het gaat om de mogelijkheden voor bedrijven om zich te vestigen. Inmiddels zou de Chinese hoofdstad 19.500 bedrijven hebben afgewezen die zich in Peking wilden vestigen. Daarnaast zijn 2.465 fabrieken gesloten of verplaatst. In 2014 is de Chinese overheid al begonnen met een programma om de samenwerking tussen de regio’s Peking, Tianjin en Hebei te verbeteren. Daardoor zou ook de verontreiniging van de lucht effectiever worden aangepakt.