Opzegtermijn energiecontracten moet van 30 naar 14 dagen volgens toezichthouder ACM

Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft aan dat de opzegtermijn bij energieleveranciers moet worden teruggebracht. Deze moet van 30 dagen naar 14 dagen worden gereduceerd. De ACM geeft aan dat consumenten de mogelijkheid moeten krijgen om sneller over te stappen naar en andere energieleverancier wanneer de energietarieven worden verhoogd.

Volgens de wet moeten energieleveranciers een tariefverhoging minimaal dertig dagen voor de ingang van de verhoging kenbaar maken bij consumenten. Als de opzegtermijn echter een maand is hebben veel consumenten niet de mogelijkheid om tijdig over te stappen naar een andere energieleverancier om zo te reageren op de verhoging. Iemand die een bericht over de verhoging ontvangt zou bijna meteen op dezelfde dag moeten gaan opzeggen.

Dat is in de praktijk lastig en daarnaast moet iemand zich ook kunnen oriënteren op andere leveranciers. Om die reden moet de opzegtermijn ingekort worden van 30 dagen naar 14 dagen. De 14 dagen opzegtermijn zou wettelijk moeten worden vastgelegd.