Toezichthouder wil onderzoek naar wifi-storingen door led-lampen in 2018

Sommige soorten ledlampen worden in verband gebracht met storingen die ontstaan in audioapparatuur en televisies. De Ledlampen zouden er voor zorgen dat apperatuur die aangesloten is op wifi en huistelefoons minder goed werken. Het Agentschap Telecom gaat als toezichthouder onderzoek doen onder vijftig leveranciers van ledlampen. Dit bericht werd gemeld door De Telegraaf.

Het onderzoek naar ledverlichting kan grote gevolgen hebben. Veel consumenten hebben de overstap gemaakt van energieverspillende gloeilampen naar ledverlichting. Ook nu de onzuinige halogeenverlichting van de markt wordt gehaald wordt de kans dat er meer ledverlichting wordt gebruikt alleen maar groter. Het probleem is echter dat er verschil zit in de kwaliteit van ledverlichting. Sommige soorten ledverlichting worden in verband gebracht met storingen aan bepaalde apparatuur. Als deze storingen daadwerkelijk kunnen worden aangetoond door onderzoek en als de storingen grote gevolgen blijken te hebben dan kan het Agentschap besluiten de gehele collectie van de markt te halen. Dat heeft een groot effect op de productie en het marktaandeel van de fabrikant van deze ledlampen.

Daarnaast heeft de toezichthouder de mogelijkheid om een aanbeveling te doen om de normen voor bepaalde verlichting aan te passen als bepaalde producten problemen veroorzaken terwijl ze toch aan de huidige wettelijke regels en richtlijnen voldoen. In het verleden moesten leveranciers eerder de kwaliteit van hun lampen aanpassen wegens klachten. Zo is in een test in 2016 aan de orde gekomen dat geen van de onderzochte dertig lampen aan de eisen en normen van de overheid voldeed. Soms is een oude fitting een probleem voor de werking van de nieuwe ledlamp. Dat heeft verlichtingsexpert Ad Musters tegen De Telegraaf aangegeven. Er moet niet alleen naar de led worden gekeken maar naar de hele installatie, van fitting tot en met de bedradingen.