Nibud: hypotheeknormen niet aanpassen in 2019

De hypotheeknormen zullen het komende jaar voor de meeste inkomens gelijk blijven aan die van 2018. Als de loonstijging van gemiddeld 2,9 procent in 2019 doorgaat zal ook de maximale hypotheek voor veel mensen iets stijgen. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een adviesrapport dat aan de Tweede Kamer is verstrekt.

Met name voor mensen die een studieschuld hebben is er minder perspectief op een hogere hypotheeklening. Kort geleden hadden verschillende belangenorganisaties voor studenten er op aangedrongen om de regels voor mensen met een studieschuld te versoepelen. Deze studentenorganisaties hadden gehoopt dat banken de resterende schuld zouden meenemen in de hypotheekberekening in plaats van het oorspronkelijk geleende bedrag.

Het Nibud is echter niet van plan om de regels op dit gebied te versoepelen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat ze het advies van het Nibud zal opvolgen. Het voorlichtingsinstituut heeft aangegeven dat op dit moment een studielening al veel lichter wordt meegewogen dan bijvoorbeeld mensen die rood staan of een persoonlijke lening hebben. Daarnaast moet men rekening houden met het risico van een stijgende rente.