OPEC-landen hebben olieproductie in oktober 2018 fors verhoogd

In oktober 2018 hebben de landen die horen bij het oliekartel OPEC de olieproductie behoorlijk verhoogd. Met name de OPEC-leden Saoedi-Arabië en Libië hebben meer olie uit de aardbodem opgepompt. Deze productieverhoging werd doorgevoerd kort voordat de nieuwe sancties tegen Iran van kracht werden. Toen de berichten over de olieproductieverhoging bekend werden had dat meteen een effecht op de olieprijze. De prijze voor olie gingen aanzienlijk omlaag.

In oktober hebben de OPEC-leden dagelijks gemiddeld 33,33 miljoen vaten olie opgepompd. Dat zorgde er voor dat de olieproductie gemiddeld toenam 430.000 vaten olie per dag. Deze olieproductie is het hoogste olieproductieniveau sinds de maand november in 2016. De productieverhoging is een breuk in de tendens van de afgelopen maanden. Toen hadden de OPEC landen gezamenlijk met Rusland juist besloten om de olieproductie te bevriezen. Er werd een olieproductieplafond ingevoerd. Dit olieproductieplafond moest er voor zorgen dat de olieprijs omhoog ging.

Na de zomer van 2018 blijkt er van de productieplafonds nauwelijks sprake. Doordat Iran straks weer te maken krijgt met economishce sancties wordt het voor dat land moeilijker om olie te verkopen op de wereldmarkt. Daardoor valt een belangrijke olieproducent eg en zouden er tekorten kunnen ontstaan op de oliemarkt. De OPEC-leden gaan door het verhogen van hun olieproductie alvast inspelen op het mogelijke tekort aan olie. Niet alleen Saoedi-Arabië en Libië verhogen overigens hun olieproductie. Ook Rusland gaat meer olie produceren. Rusland is geen lid van de OPEC maar deed wel mee aan de productieverlaging van olie. Daar lijkt het land nu op terug te komen.