Nederlandse producenten waren in april 2024 positiever over verwachte bedrijvigheid

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft bekend gemaakt dat producenten in Nederland minder negatief waren in april dan in de maand maart dit jaar. Het gaat hierbij over de verwachte bedrijvigheid en de orderportefeuille van producenten. Terwijl het vertrouwen van producenten in Nederland is toegenomen is het vertrouwen van producenten in Duitsland juist negatiever geworden dan in maart. De industrie in Duitsland heeft het afgelopen jaar meerdere keren te maken gehad met een daling in de productie.

Nevi

Eerder deze maand heeft de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) geconstateerd dat de Nederlandse industrie sneller tekenen van herstel lijkt te tonen dat de industrie van landen rondom Nederland. Ook ten opzichte van Duitsland lijkt de Nederlandse industrie sneller te herstellen. In april nam het aantal nieuwe orders toe in de industrie. Daarnaast steeg ook de productie van bedrijven die actief zijn in de industrie. De toename in de bedrijvigheid zorgt er voor dat er ook meer vacatures open komen te staan in de industrie. De werkgelegenheid stijgt. Het is echter wel van belang dat de vacatures daadwerkelijk worden ingevuld. Als dat namelijk niet gebeurd kan dat een effect hebben op de productie.

Werkgelegenheid

Het aantal nieuwe orders dat is uitgezet bij Nederlandse productiebedrijven is de grootste in twee jaar. De krapte op de arbeidsmarkt kan er echter voor zorgen dat er te weinig arbeidskrachten beschikbaar zijn om de toegenomen productie op pijl te houden. Dat is wellicht de grootste uitdaging voor de Nederlandse industrie.