Nederlandse economie groeit in 2022 ongeveer 3 procent volgens Europese Commissie

Volgens de Europese Commissie zal de Nederlandse economie dit jaar met 3,3 procent gaan groeien. Dit bericht werd maandag 16 mei 2022 bekend gemaakt door het dagelijks bestuur van de EU. Dit percentage is aanzienlijk lager dan de vijf procent groei die in 2021 werd behaald. Daarnaast zal de economische groei in 2023 verder verlagen naar 1,6 procent. Nederland doet het bovendien gemiddeld iets beter dan de hele Europese Unie. Zo heeft de Commissie haar prognose voor heel de EU verlaagd van 4 procent naar 2,7.

De stijgende energieprijzen zouden volgens de Europese Commissie een drukkend effect hebben op de economische groei in de landen die behoren tot de Europese Unie. De prijzen voor energie waren al voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne hard omhoog gegaan. De onzekerheden over de beschikbaarheid van energie heeft er voor gezorgd dat de prijzen nog harder omhoog zijn gegaan. Het effect van de stijgende prijzen is dat ook de inflatie verder is toegenomen. Zo was de inflatie in de maand april van dit jaar beland op een recordhoogte van 7,5 procent.

Vermoedelijk zal de inflatie wel iets afnemen de komende tijd. Zo wordt een inflatie van 6,1 procent beraamd voor de eurozone in 2022 door de Europese Commissie. Dat is een forse stijging ten opzichte van de raming van afgelopen winter. Toen werd een inflatiepercentage van 3,5 procent beraamd. In 2023 zou de inflatie dan dalen naar 2,7 procent. De kans dat de inflatie zo hard gaat dalen is niet zo groot. De beramingen die eerder werden gedaan blijken in de praktijk niet te kloppen.