Nederlandse bedrijven hebben in 2020 ongeveer 25,8 miljard euro extra uitstaan bij de banken

In 2020 hebben Nederlandse bedrijven vanaf het uitbreken van de coronacrisis extra geld uitstaan bij banken. In totaal zou het geld dat extra uitstaat bij banken neer komen op 25,8 miljard euro. Dit is geld dat uitstaat aan leningen, aanvullende kredietruimte en uitstel van betaling voor aflossingen. Dit bericht werd vrijdag 2 oktober 2020 bekend gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Bedrijven krijgen versoepeling van banken met betrekking tot financiering. Deze versoepeling komt bovenop de coronasteunmaatregelen die bedrijven al vanuit de overheid hebben kunnen ontvangen. In totaal zouden meer dan 163.000 bedrijven extra financieringen hebben aangevraagd. Het totaalbedrag dat hiermee gemoeid is komt neer op een bedrag van 22,8 miljard euro. Meer dan 6000 van deze financieringen zijn verstrekt in combinatie met een overheidsgarantie aldus de NVB.

Voor bedrijven is de coronacrisis een onzekere tijd. Om bedrijven open te houden en banen te behouden is soms extra geld nodig. Dit geld wordt soms voor een deel uit steunmaatregelen gehaald maar daaruit komt lang niet altijd voldoende geld naar voren om het voortbestaan van bedrijven te ondersteunen. Bedrijven kloppen daarom ook regelmatig bij banken aan voor extra financieringen.