Nederland benadrukt belang waterstof in EU vanaf 2020

Nederland heeft samen met zes andere Europese landen benadrukt dat waterstof een belangrijke rol moet krijgen in de Europese energietransitie. Aan een gezamenlijke verklaring hebben de volgende landen deelgenomen: Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, en niet-EU-land Zwitserland. Dit is het zogenoemde Pentalaterale Energieforum. De verklaring met betrekking tot het belang van waterstof is verstrekt aan de Europese Commissie. Het gaat om een formele verklaring. Aan het einde van komende maand zullen naar verwachting een aantal voorstellen worden bekend gemaakt waarmee de commissie de rol van waterstof in de Europese energietransitie wil illustreren. Men heeft het over een Europese waterstofstrategie maar de vraag is echter of er een complete strategie zal worden bekend gemaakt over de rol van waterstof in Europa.

Is waterstof een oplossing?

Veel is hier namelijk onduidelijk over. Een groot aantal landen is nog afhankelijk van aardgas en niet iedereen is er van overtuigd dat waterstof een belangrijke vervangende brandstof zal opleveren. Op zich kan men waterstof wel gebruiken als brandstof als men het aardgasleidingnetwerk gaat vervangen en waterstofketels gaat installeren maar de vraag is echter of waterstof wel in voldoende mate op een duurzame manier geproduceerd kan worden. De productie van waterstof kost namelijk veel (elektrische) energie. Deze elektrische energie zou men bijvoorbeeld ook voor andere doeleinden kunnen gebruiken dan voor de productie van waterstof waarbij een hoop energie verloren gaat. De overheden van de zes landen zijn echter overtuigd van de rol van waterstof in de energietransitie. Nederland en Oostenrijk hebben zelfs het initiatief voor de verklaring genomen.

Meer steun nodig

Er is nu binnen Europa wat in gang gezet op het gebied van waterstof. Met zes landen alleen zal Nederland het niet gaan redden. Daarom wordt er maandag 15 juni 2020 een videovergadering van de EU-ministers van Energie gehouden. Tijdens deze vergadering hopen de initiatiefnemers ook Portugal, Bulgarije en mogelijk meer lidstaten achter zich te krijgen.