Waterstof is volgens verschillende bedrijven en organisaties een interessante energiedrager die een oplossing kan bieden in de vervanging van aardgas. In tegenstelling tot aardgas wordt waterstof geproduceerd en niet uit de aardbodem gewonnen tenminste als men waterstof niet uit aardgas haalt. Waterstof kan ook uit water worden gewonnen. Daarvoor is echter veel (elektrische) energie nodig maar die zou duurzaam opgewekt kunnen worden. Noord-Nederland ziet veel mogelijkheden voor waterstof en doet met brede nationale en internationale steun mee aan Europese call van de Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH 2 JU).
Vanuit Europa is ook veel interesse in waterstof en de mogelijkheden van deze brandstof ter vervanging van vervuilende fossiele brandstoffen. Noord-Nederland hoopt een investering van twintig miljoen binnen te halen voor waterstofprojecten. Hydrogen Valley is de naam van de call en is door New Energy Coalition met ondersteuning van het SNN, de noordelijke provincies en het bedrijfsleven opgesteld. De call is ingediend in samenwerking met 31 partners. In totaal wordt de call ondersteund door 66 organisaties. Dat zijn niet zomaar organisaties want ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, VNO-NCW en MKB Nederland ondersteunen de call.
Ook organisaties vanuit Nieuw Zeeland, Amerika, Spanje, Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Japan bieden ondersteuning. De call is er op gericht om zogenaamde groene waterstof te produceren en te gebruiken in de regio. Het gaat dus specifiek om groene waterstof. Groene waterstof komt uit duurzame energie voort. Kortom er wordt gebruik gemaakt van duurzame elektriciteit om groene waterstof te produceren. Alleen groene waterstof is echt duurzaam, zogenaamde grijze waterstof is dat niet omdat deze wel uit fossiele brandstoffen zoals aardgas wordt gehaald. Als de aanvraag wordt goedgekeurd in Europa kan Nederland in 2020 starten met nieuwe waterstofprojecten.