Monteur zonnepanelen populaire vacature in de elektrotechniek juli 2019

Veel bedrijven in de elektrotechniek en installatietechniek houden zich bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Dat is niet verwonderlijk want door de energietransitie is de vraag naar zonnepanelen aanzienlijk gestegen. Er worden niet alleen meer zonnepanelen geplaatst op koopwoningen, ook huurwoningen worden in grote mate voorzien van zonnepanelen. Woningcorporaties verduurzamen hun huurwoningen en laten op grote schaal zonnepanelen plaatsen. De elektrobedrijven die zich hier mee bezig houden kunnen de vraag nauwelijks aan. Het grote probleem dat nu dreigt te ontstaan is het tekort aan technisch personeel dan op een veilige manier zonnepanelen kan plaatsen.

Er worden daarom veel vacatures voor zonnepaneelmonteurs open gezet op de arbeidsmarkt. Deze vacatures staan open via de websites van installateurs maar ook op algemene jobboards en vacaturekranten. Uitzendbureaus zijn ingeschakeld om mee te zoeken naar geschikte kandidaten voor de vacature monteur zonnepanelen. Dit leverde een jaar geleden zeker nog veel kandidaten op. Inmiddels komt men er achter dat ervaren krachten niet of nauwelijks beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Daarom zijn er nieuwe krachten nodig. Met de term ‘nieuwe arbeidskracht’ wordt gedoeld op arbeidskrachten die nog niet eerder actief zijn geweest als monteur in de elektrotechniek. Voor deze krachten is elektrotechniek en dus het plaatsen van zonnepanelen ‘nieuw’. Deze kandidaten zijn echter wel hard nodig om de openstaande arbeidsplaatsen in de elektrotechniek op te vullen.

BBL opleidingen voor aankomende elektromonteurs vormen een oplossing. Inmiddels hebben sommige installatiebedrijven in combinatie met scholen en uitzendorganisaties zelfs korte varianten van BBL opleidingen ontwikkeld. Zo zijn er specifieke korte opleidingen ontwikkeld om mensen te ontwikkelen tot basismonteur zonnepanelen. Als je interesse hebt in werk of een BBL opleiding op het gebied van zonnepanelen. Dan kun je op de BBL knop of Vacature knop in de menubalk klikken. Dan kom je in een digitale omgeving met meer informatie.