Maatregelen van ECB zorgen er voor dat lenen duurder wordt in 2023

Het lenen van geld wordt steeds duurder. Dat komt door de rentestijgingen van de ECB. Als de ECB als centrale bank de rente omhoog brengt volgen de rentes van andere banken meestal in een rap tempo. Het gaat hierbij vooral om de rentes op geldbedragen die door de banken uitgeleend worden. De spaarrentes stijgen maar een piepklein beetje. Een voorbeeld van een rente die snel stijgt is de hypotheekrente. Doordat de hypotheekrente steeds meer omhoog gaat wordt lenen minder aantrekkelijk voor een woning. Er zijn echter maar heel weinig mensen die voldoende eigen geld hebben om een woning te kunnen kopen. Daarom is een hypotheek meestal geen keuze maar de enige oplossing. Banken worden bovendien ook weer strenger met betrekking tot het uitlenen van geld. Om die reden daalt de vraag naar leningen aanzienlijk. Dit is echter wel precies het gewenste gevolg vanuit de ECB. De Europese Centrale Bank (ECB) wil er voor zorgen dat er minder geld in de economie komt. Door het uitlenen van geld te beperken wordt dit gerealiseerd. Sinds 2011 zijn de banken in Europa niet meer zo streng geweest als nu. In 2011 was er echter sprake van een schuldencrisis.

Economie

Deze crisis lijkt echter voorbij maar van een economisch gezonde situatie kan ook zeker niet gesproken worden. Banken willen zich daarom indekken tegen risico’s. daarom vragen ze steeds hogere vergoedingen. Dit kwam ook naar voren uit een ECB-onderzoek onder 158 banken. Daarnaast worden ook meer aanvragen voor leningen afgewezen. Banken zijn bang voor een recessie. Een periode van economische krimp heeft gevolgen voor de waarde van geld maar ook voor de waarde van een onderpand. Het is ook mogelijk dat mensen hun leningen niet meer kunnen terugbetalen. Dat heeft ook grote gevolgen voor deze mensen en de bank moet dan, als een betalingsregeling niet meer helpt, meestal een onderpand verkopen als er sprake is van een hypotheek. Daar zit een bank ook niet op te wachten.

Minder geld lenen

Mensen blijken volgens de ECB minder te lenen voor de aankoop van een woning. Daarnaast gaan mensen minder consumptieve kredieten aan zoals aankopen op afbetaling. De ECB geeft aan dat dit vooral door de hogere rente. Dit blijkt namelijk uit het onderzoek van de Europese Centrale Bank. Als mensen minder geld uit gaan geven zullen een aantal sectoren dat gaan merken. Makelaars kunnen deze ontwikkeling gaan merken maar ook bouwbedrijven en onderaannemers zoals installatiebedrijven en elektrobedrijven. Daarnaast zullen ook uitzendbureaus en zzp’ers kunnen merken dat er minder opdrachten zijn. Een daling in de rente heeft een effect op de economie maar een stijging in de rente net zo goed.