Loonstijging werknemers lost effect inflatie niet op in 2022

De afgelopen tijd hebben veel werknemers in Nederland een loonsverhoging gekregen al dan niet in combinatie met een eenmalige toeslag of uitkering. Dat is voor werknemers natuurlijk een positief bericht. Toch kunnen al deze verhogingen de effecten van de inflatie niet wegnemen. De inflatie ligt daarvoor eenvoudigweg veel te hoog in Nederland. De inflatie heeft niet alleen een effect op luxe producten zoals auto’s en producten voor de woninginrichting. Ook reguliere uitgaven zijn aanzienlijk omhoog gegaan. Hierbij kun je denken aan boodschappen en de energierekening. Deze kosten lopen op maar er zijn weinig alternatieven.

Meer bezuinigen op energie?

Mensen die hun woningen al zo goed mogelijk hebben geïsoleerd komen er achter dat er weinig middelen zijn om de energielasten verder omlaag te brengen. Het aanschaffen van zonnepanelen (die ook al fors duurder zijn geworden) is ook niet altijd haalbaar voor mensen. Ook op boodschappen kan men lang niet altijd meer bezuinigen. Mensen zullen op andere vlakken wellicht keuzes moeten maken. Zo kan men minder abonnementen gebruiken of de kosten voor bepaalde hobby’s beperken. Welke keuzes ook worden gemaakt de gevolgen van de inflatie zullen voor een toenemend aantal mensen uitmonden in een persoonlijke financiële crisis.

ECB heeft geen oplossing

Deze crisis kan niet meer worden opgelost door het bijdrukken van geld door de ECB. Mensen gaan nu het effect echt merken. De inflatie is in Nederland in augustus opgelopen tot 12 procent, een maand daarvoor was de inflatie nog 10,3. Dit komt naar voren uit cijfers van statistiekbureau CBS. De hogere energierekening is een belangrijke oorzaak van de oplopende inflatie. Ook kleding en voedsel werden (weer) duurder.