Levering Boeingvliegtuigen liep terug in eerste kwartaal van 2019 na rampen met 737 MAX

Vliegtuigproducent Boeing heeft het eerste kwartaal van 2019 aanzienlijk minder vliegtuigen afgeleverd ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Het heeft vooral te maken met de problemen met de 737 MAX-toestellen. Deze vliegtoestellen zijn voor Boeing erg belangrijk. Nu de verkoop van deze toestellen achteruit gaat heeft dat meteen grote effecten voor de resultanten van de vliegtuigproducent.

In totaal werden door Boeing in de eerste maanden van 2019 van het type 737 bijna negentig exemplaren geleverd. Daarvan waren 57 zogenaamde 57 MAX-varianten. Op jaarbasis daalde de levering met ongeveer een derde. Over het algemeen is de verkoop van de 737 goed voor ongeveer dertig procent van de totale winst van Boeing. Door twee dodelijke vliegtuigrampen in een korte periode waarbij 737 MAX toestellen crashten worden vliegtuigen van dit model door vliegmaatschappijen aan de grond gehouden.

Dat zorgt er voor dat de naam van Boeing slecht in de markt ligt. Er zijn na de rampen met de 737 MAX toestellen geen nieuwe orders voor dit vliegtuig geplaatst bij Boeing. Het totale aantal orders dat bij Boeing werd geplaatst daalde in de afgelopen maanden naar 95, waar in het eerste kwartaal van 2018 nog 180 toestellen werden besteld.