Kies voor een technische loopbaan vanaf augustus 2023

Altijd al in de techniek willen werken? Dat kan! Tegenwoordig worden veel technici gevraagd op de arbeidsmarkt. Bedrijven weten dat ze niet alleen ervaren personeel zullen vinden op de arbeidsmarkt. Daarvoor zijn veel te weinig ervaren technici beschikbaar. Bovendien zoekt niet iedereen een andere baan als ze al een goede positie hebben. Technici hebben het voor het uitkiezen maar mensen die geen ervaring hebben kunnen ook steeds vaker in aanmerking komen voor een baan in de techniek. Dat komt omdat er meer inwerktrajecten zijn voor onervaren technische medewerkers. De assistentenfuncties betalen bovendien ook heel goed. Dat is voor veel mensen een hele fijne gewaarwording.

Zonder ervaring is het echter wel van belang dat je een goede opleiding krijgt in de techniek. Leerwerktrajecten worden steeds vaker aangeboden. Over het algemeen gaat het dan om BBL opleidingen. Dit zijn werken en leren opleidingen vanuit het MBO. Deze BBL opleidingen zijn te volgen vanaf niveau 1 tot en met niveau 4. Afhankelijk van je vooropleiding kun je op een bepaald niveau beginnen. Dat is heel interessant omdat je door de verschillende instroomniveaus altijd een opleiding kunt beginnen die aansluiting biedt bij jouw kennis en kunde op een bepaald moment. Verder is veel afhankelijk van motivatie. Hoe gemotiveerder je bent hoe groter de kans van slagen van een BBL traject. Daarom is een goede bestudering van jouw loopbaanwensen van groot belang. Denk van te voren goed na welke technische functie jou het meeste aanspreekt. Hoe beter je jouw keuze kunt onderbouwen hoe groter de kans van slag voor jouw specifieke BBL traject.

Daarnaast is het van belang dat je kiest voor een goed erkend leerbedrijf. Ook daar zijn heel veel verschillende keuzes in. Er zijn grotere bedrijven in de techniek die aangemerkt zijn als erkend leerbedrijf maar er zijn ook midden en klein bedrijven. Daar zitten veel verschillen tussen. Ook tussen de formele en informele culturen van bedrijven zitten veel verschillen. Dat maakt dat je altijd wat te kiezen hebt. Meet weten? Klik dan eens op de knop vacatures of BBL in de menubalk.