In het eerste kwartaal van 2014 is het netto reëel beschikbaar inkomen van Nederlandse huishoudens gestegen. Het netto reëel beschikbaar inkomen is een verzameling van verschillende inkomstenbronnen zoals lonen, uitkeringen en inkomsten uit vermogens.
De inkomensstijging in kwartaal 1 van 2014 is de eerste stijging in de afgelopen twee jaar tijd. Naast het stijgen van het inkomen van consumenten is ook de schuld van consumenten gereduceerd. Dit nieuws werd op woensdag 25 juni 2014 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie maanden van 2014 lag het gemiddelde inkomen voor Nederlandse huishoudens 0,2 procent hoger dan in 2013.
Reactie van Technisch Werken
De inkomensstijging in het eerste kwartaal van 2014 klinkt positief. Toch zijn er verschillende inkomstenbronnen in deze stijging opgenomen. De inflatiecorrectie heeft men er niet eens vanaf getrokken. Als men dat wel zou doen is de bestedingsruimte van veel huishoudens juist lager geworden aan het begin van 2014. De bestedingsruimte van huishoudens moet verder omhoog. Als dat lukt gaan consumenten meer geld besteden en stijgen de binnenlandse bestedingen. Dit is gunstig voor bedrijven die dan meer gaan afzetten en omzetten. Als er meer wordt verkocht gaat de productie van bedrijven omhoog en kunnen bedrijven er voor kiezen om meer personeel aan te nemen. Hierdoor daalt de werkloosheid in Nederland en dat bevordert weer het economisch herstel.