Autoverkopen in 2014 voor het eerst toegenomen sinds crisis

De brancheorganisatie ACEA maakte donderdag 5 februari 2015 bekend dat de autoverkopen in Europa in 2014 voor het eerst zijn toegenomen sinds het jaar 2007. In 2014 steeg de verkoop van personenauto’s met 5,7 procent ten opzichte van 2013. In 2014 werden in totaal 12,7 miljoen auto’s in Europa op een nieuw kenteken gezet. In de maand december werden meer auto’s verkocht dan in de maand november. Dit was al de zestiende maand waarin er sprake was van een stijging in het aantal autoverkopen.

Elektrische wagens
Opvallend was dat in 2014 meer elektrische auto’s werden verkocht. Ten opzichte van 2013 nam de verkoop van elektrische auto’s met 37 procent toe. Hierdoor kwam het totaal op 55.142 auto’s. Het totale aandeel van elektrische auto’s op de automarkt komt daardoor op 0,6 procent.

Groeiverwachting autobranche 2015
De positieve berichten over 2014 zorgen er nog niet voor dat de ACEA een positief beeld heeft over 2015. De ACEA is voorzichtig met haar groeiverwachting over de autoverkoop in 2015. Volgens de brancheorganisatie zal de groei aanhouden maar zal de groei in het aantal autoverkopen wel lager zijn. Dit beeld werd benadrukt door ACEA-president Carlos Ghosn. In het jaar 2015 zal volgens de ACEA het totaal aantal verkochte auto’s op 13 miljoen komen.

Reactie van Technisch Werken
De autobranche is van veel verschillende sectoren en ontwikkelingen afhankelijk. Denk hierbij aan het belastingvoordeel voor extra zuinige auto’s. Ook het eventueel verhogen van de accijns op bijvoorbeeld diesel heeft invloed op de autoverkoop. Daarnaast is ook de arbeidsmarkt een belangrijke factor. Mensen die geen werk hebben vanwege ontslag zullen er regelmatig voor kiezen om hun auto te verkopen om kosten te besparen. Auto’s kosten namelijk nog steeds veel geld in Nederland. De ACEA kijkt echter ook naar andere Europese landen. Daar kunnen de kosten van de aanschaf en het bezit van een auto gunstiger zijn.