In oktober 2021 zijn 58.500 hypotheekaanvragen gedaan in Nederland

Vorige maand zijn er in Nederland 58.500 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is een toename van 30 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Dit bericht werd maandag 1 november 2021 bekend gemaakt door het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Naast een stijging in het aantal hypotheekaanvragen is ook het aantal oversluitingen toegenomen. Het HDN maakte ook bekend dat er 88 procent meer oversluitingen waren.

Verder viel het op dat er met name veel oversluitingen werden gedaan door zestigplussers in de maand oktober. Vanuit deze groep werden bijna zevenduizend hypotheekaanvragen ingediend. Dit aantal is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Het maakt volgens het HDN duidelijk dat veel ouderen in hun woning blijven wonen en niet doorstromen naar een andere woning. Deze ontwikkeling belemmert de doorstroming. Het HDN heeft een goed beeld van de ontwikkelingen op de woningmarkt en de hypothekensector. Dat komt omdat het overgrote deel van de grotere hypotheekverstrekkers bij het HDN is aangesloten.

Niet alleen is het aantal hypotheekaanvragen in totaal veel hoger dan vorig jaar maar het ligt ook veel hoger dan het niveau van de afgelopen jaren. Volgens HDN heeft alleen de periode van maart 2020 een vergelijkbaar beeld getoond. De verhoging in het aantal hypotheekaanvragen is volgens HDN een gevolg van de aangekondigde renteverhogingen vanuit verschillende hypotheekverstrekkers.