Energieleveranciers Vandebron en Innova verhogen prijs variabel energiecontract op in november 2021

De energieleveranciers Vandebron en Innova hebben de twijfelachtige eer om als eerste energieleveranciers de prijzen voor een variabel energiecontract vervroegd te verhogen. Klanten die het niet eens zijn met deze energieprijsverhoging kunne een andere leverancier kunnen zoeken. Zowel Vandebron als Innova hebben aangegeven dat ze genoodzaakt zijn om de energietarieven voor variabele contract te verhogen. De prijzen voor onder andere gas zijn de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. Echter de laatste tijd zijn de prijzen voor aardgas ook weer gedaald. Desondanks gaat de prijsstijging in de variabele contracten door.

Algemene voorwaarden

Voor consumenten is dit een enorme tegenvaller. Normaal gesproken worden de prijzen voor variabele contracten twee keer per jaar aangepast. Dat gebeurd in de zomer in de maand juli maar ook in de wintermaand januari. De prijsverhoging van januari wordt nu naar voren gehaald. Het is een groot risico om nu alvast de prijzen voor variabele contracten te verhogen. Consumenten met een variabel contract kunnen namelijk elk moment vertrekken onder opzegvergoeding of boete. Het energiebedrijf Vandebron wijst naar zijn algemene voorwaarden.

Over het algemeen betekent dat voor consumenten niet veel goeds. Als een bedrijf naar haar algemene voorwaarden vereist wordt er een reden gezocht om bepaalde klantonvriendelijke maatregelen te rechtvaardigen. Zo is het ook met de tariefverhoging. Vandebron geeft aan dat bij uitzonderlijke omstandigheden ook op andere momenten dan 1 januari of 1 juli prijswijzigingen doorgevoerd mogen worden.