Havenbedrijf Rotterdam krijgt last van gevolgen Brexit in 2019

Verschillende Nederlandse bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koningrijk hebben nog nauwelijks voorbereidingen getroffen met betrekking tot de gevolgen van de Brexit voor hun bedrijfsvoering. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Douane en het Rotterdamse Havenbedrijf hebben dit aangegeven.

Als de Brexit feitelijk is ingevoerd zullen bedrijven vanaf 29 maart 2019 op een andere manier met hun zakenpartners in het VK om moeten gaan. Vanaf dat moeten bedrijven namelijk acht extra documenten invullen en andere douaneformaliteiten moeten regelen bij het handelen met bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk. Veel bedrijven krijgen straks te maken met deze extra handelingen. Volgens het Havenbedrijf zou het gaan om 38.000 bedrijven die in de toekomst te maken krijgen met de douaneformaliteiten.

Omdat Nederland een belangrijke handelspartner is van het Verenigd Koninkrijk en de haven van Rotterdam als het ware de poort is naar de rest van Europa zullen veel bedrijven in Nederland straks de gevolgen gaan voelen. Ongeveer negentig procent van alle ferry’s in Rotterdam en 55 procent van het zogeheten shortseacontainervervoer in Rotterdam varen op het Verenigd Koninkrijk. Mark Dijk van het Havenbedrijf geeft aan dat het op dit moment gaat om 54 miljoen ton aan goederen die tussen Nederland en het VK vervoerd worden.