Veel Nederlandse bedrijven zijn in 2018 onvoorbereid op gevolgen Brexit in 2019

Het duurt nog 163 dagen en dan moet de Brexit een feit zijn. Hoewel de berichten over de aanstaande Brexit het nieuws overspoelen is lang niet iedereen bewust van de gevolgen van deze ontwikkeling. Bovendien is ook niet iedereen goed voorbereid op de effecten en de uitwerking daarvan voor bedrijven. Veel Nederlandse ondernemers zouden onvoldoende op de hoogte zijn van de gevolgen die de Brexit heeft voor hun onderneming. Zo weet een aantal bedrijven niet hoe ze nog kunnen handelen met het Verenigd Koninkrijk als dat land niet meer bij de Europese Unie hoort.

In totaal zou ongeveer veertig procent van de bedrijven die op dit moment zaken doen met het Verenigd Koninkrijk niet voorbereid zijn op het handeldrijven met dat land na de Brexit. Ongeveer vijftig procent is beperkt voorbereid op deze toekomst. Tachtig procent van de bedrijven geeft aan dat de Brexit in bepaalde gevolgen zal hebben maar de helft van deze bedrijven heeft nog niet bepaald hoe ze hier mee om moeten gaan. De reden dat ze nog geen actie hebben ondernomen ligt in het feit dat veel onduidelijk is. Bedrijven weten niet precies wat de gevolgen zullen zijn. Daardoor kunnen ze ook geen antwoorden bedenken.

Deze gegevens komen naar voren uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). Deze organisatie heeft onder een paar honderd ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan naar hun voorbereiding op de Brexit. KvK-voorzitter Claudia Zuiderwijk geeft aan: “Het lijkt erop dat ondernemers door alle onduidelijkheid een afwachtende houding aannemen in de voorbereidingen”. Ze voegde daar aan toe: “Maar deal of geen deal met de Britten: duidelijk is dat het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk wezenlijk zal veranderen.”