Harde Brexit zorgt mogelijk voor vertrek Philips uit Verenigd Koninkrijk

Technologiebedrijf Philips overweegt om haar productie uit het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen als er een harde Brexit komt. Dit heeft topman Frans van Houten van het medische technologiebedrijf aangegeven. Er zijn verschillende definities die worden gegeven over een Brexit en een harde Brexit. Bij een harde Brexit denkt van Houten aan een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zonder dat er goede afspraken zijn gemaakt over de toegang tot elkaars markten. Als deze harde Brexit zal volgen ontstaat er volgens van Houten een serieuze bedreiging voor het concurrentievermogen van de Britse vestigingen van Philips.

Op dit moment heeft Philips ongeveer 1.500 werknemers werkzaam bij haar productielocaties in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is bezorgd over de toekomst van haar productielocaties. Als de Brexit een negatief effect krijgt op de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa dan moet het bedrijf daar van te voren op anticiperen. Naast Philips hebben ook andere grote technische bedrijven hun bezorgdheid geuit Jaguar Land Rover, Airbus en BMW hebben de afgelopen tijd ook al aangegeven dat ze hopen dat er goede afspraken worden gemaakt tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa. Philips geeft aan dat er ook rekening wordt gehouden met het “slechtste scenario” en dat is een harde Brexit aldus Van Houten.

Philips heeft verschillende productielocaties in het Verenigd Koninkrijk waaronder een fabriek waar babyverzorgingsproducten worden gemaakt. Het is voor bedrijven belangrijk dat het Verenigd Koninkrijk deel blijft uitmaken van een douane-unie met de Europese Unie. Als dat niet het geval is zullen de exportkosten van de producten die in het VK worden geproduceerd flink omhoog gaan als ze naar de Europese Unie worden getransporteerd. Als Philips vertrekt uit het Verenigd Koninkrijk betekent dat niet dat de Britse markt niet zal worden bewerkt. Volgens Van Houten blijft Philips ”toegewijd aan onze huidige en potentiële klanten” van het Verenigd Koninkrijk.