Harley-Davidson motoren niet duurder na Europese importtarieven in 2018

Europa en Amerika hebben inmiddels importtarieven opgelegd op verschillende producten. Amerika heeft bijvoorbeeld Europees staal en aluminium zwaarder belast met importtarieven en Europa heeft daarop geantwoord met verschillende importtarieven op Amerikaanse producten. Zo zijn ook de importtarieven op het Amerikaanse motormerk Harley-Davidson omhoog gegaan door een beslissing vanuit de Europese Unie. De Amerikaanse motorfabrikant Harley-Davidson gaat deze hogere importtarieven waarschijnlijk niet doorberekenen aan haar klanten. De extra importtarieven die de EU heeft ingesteld op Amerikaanse motoren bedragen ongeveer 2.200 dollar per geëxporteerde motor.

Harley-Davidson heeft echter maandag 25 juni 2018 bekend gemaakt dat ze van plan is om de schade of beter gezegd de financiële gevolgen zelf gaat dragen. Als de kosten doorberekenend zouden worden aan de klanten zou het effect op de motorverkoop negatief zijn. De extra kosten door de importtarieven zullen voor Harley-Davidson ongeveer 30 tot 45 miljoen dollar bedragen in 2018. Als de importtarieven een volledig jaar zouden worden gecompenseerd door Harley-Davidson dan komt de schade naar verwachting uit op 90 tot 100 miljoen dollar.

Harley-Davidson doet straks waarschijnlijk het tegenovergestelde van wat de Amerikaanse president Donald Trump wil. De motorbouwer overweegt namelijk om een deel van haar productie te verplaatsen naar locaties buiten de VS. Deze plannen zouden binnen negen tot achttien maanden ten uitvoering moeten worden gebracht. Trump wil echter dat er zoveel mogelijk in Amerika wordt geproduceerd zodat Amerikaanse werknemers zoveel mogelijk aan het werk kunnen komen en aan het werk kunnen blijven. De koers die Harley-Davidson wil gaan voeren staat echter haaks op de wensen en ambities van Donald Trump.