Goed tweede kwartaal in 2021 voor de bouw in Nederland

De bouwsector heeft een goed tweede kwartaal gedraaid in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de inkomsten voor de bouwsector meer dan 9 procent hoger geweest dan een jaar geleden. Dat is volgens het CBS aanzienlijk meer dan de voorgaande vier kwartalen. Dat betekent volgens het statistiekbureau dat door de hogere inkomsten de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de omzet van de bouwsector zijn teniet gedaan.

Groei in de bouwsector

De groei in de bouwsector is breed volgens het CBS. Zo hebben woningbouwers een groei doorgemaakt maar ook de bouwers van kantoren en andere utiliteitscomplexen zoals scholen en multifunctionele centrums hebben een stijging getoond in de omzet. Daarnaast hebben ook bedrijven die nauw verbonden zijn met de bouwsector betere cijfers getoond. Het gaat hierbij om de bedrijven in de installatiebranche. Dat komt omdat elke nieuwe woning uiteraard voorzien moet worden van een nieuwe installatie maar ook bestaande woningen en utiliteitcomplexen worden vaak gerenoveerd waarbij ook de installatie wordt gemoderniseerd.

Civiele techniek

Er zijn echter ook bedrijven in de bouw die geen stijging hebben doorgemaakt in de inkomsten. Het gaat hierbij om bedrijven die actief zijn in de grond-, wegen- en waterbouw en alles wat te maken heeft met infrastructuur. Bij bedrijven in de civiele techniek daalden de inkomsten voor het derde kwartaal op rij.

Verduurzaming

Daar komt bij dat veel mensen en bedrijven er voor kiezen om hun gebouwen te verduurzamen. De installatiebranche is bij deze verduurzaming noodzakelijk. Of het nu gaat om het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen, domoticasystemen of andere slimme en duurzame installatievoorzieningen, de installatiebranche is altijd noodzakelijk om de oplossingen en voorzieningen te installeren en te onderhouden.