Gezondheidszorg is technologische groeimarkt in 2018

Innovatie en technologie worden in verschillende sectoren toegepast om tot optimale producten te komen die zo goed mogelijk aan de wensen van klanten en bedrijven voldoen. Hoewel verschillende bedrijven zich richten op innovatieve gadgets zijn er ook bedrijven die serieuze markten bewerken. Een belangrijke groeimarkt blijkt de gezondheidszorg te zijn. Ziekenhuizen zijn één grote technologische omgeving geworden waarbij dagelijks gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige technieken om artsen bij te staan om patiënten zo goed mogelijk te helpen.

Research en development
Daarvoor zijn natuurlijk innovatieve bedrijven nodig met een research en development afdeling waarin men nieuwe oplossingen bedenkt, onderzoekt en implementeert in prototypen. Deze prototypen worden op de research en development afdeling verder getest en doorontwikkeld tot uiteindelijk een hoogwaardig product ontstaat dat in ziekenhuizen gebruikt kan worden om:
• Ziektes op te sporen
• Operaties succesvol uit te voeren
• Patiënten te verzorgen
• Te ondersteunen bij revalidatie
• Patiëntendossiers effectief bij te houden
• Medicijnen te produceren en te doseren
• Bloedonderzoeken uit te voeren.
Bovenstaande opsomming kan dankzij de gezondheidstechnologie bijna tot in het oneindige worden uitgebreid. Dat is alleen maar goed nieuws. Het voorbestaan van de mensheid is voor een deel afhankelijk van research en development op het gebied van gezondheidstechnologie.

Wereldwijde interesse
Wereldwijd zijn er verschillende bedrijven die zich met de gezondheidszorg bezig houden. Bekende voorbeelden hiervan zijn Amazon en het zusterbedrijf Verily van Google. Ook techgigant Appel houdt zich hier mee bezig en heeft onder andere samengewerkt met het Radboudumc. Niet alleen buitenlandse bedrijven hebben zich ontwikkeld tot spelers in technologie voor de gezondheidszorg. Nederlandse bedrijven hebben zich ook in deze sector ontwikkeld. Zo heeft Philips de omslag gemaakt van verlichting en consumentenelektronica naar ziekenhuisapparatuur en de ontwikkeling van machines voor de medische sector. Voor Philips was dit financieel ook een verstandige stap want inmiddels verdient de techgigant meer met het maken en verkopen van ziekenhuisapparatuur dan met de verkoop van consumentenelektronica. Naast Philips is ook telecomconcern KPN actief in de gezondheidssector. Dit telecombedrijf biedt onder andere steeds meer diensten aan huisartsen. Zo kunnen huisartsen in Nederland de diensten van KPN gebruiken om hartfilmpjes te maken. In middels maken al 1100 huisartsen in Nederland hier gebruik van. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat Patiënten niet meer naar het ziekenhuis hoeven voor het maken van een hartfilmpje. Dat scheelt tijd en geld.

Domotica, mechatronica en robotica
Kees Donkervoort de directeur health bij KPN geeft aan dat de gezondheidszorg een grote markt is die nog steeds verder groeit. Dat komt volgens hem omdat steeds meer bedrijven actief zijn in deze sector. Daarnaast zijn veel gezondheidsinstellingen bezig om te digitaliseren. Verder zijn ook veel bedrijven actief die robotica en mechatronica toepassingen ontwikkelen voor de gezondheidszorg. Er worden in sommige landen robots ingezet om mensen te ontzorgen.

Sommige technologische bedrijven denken zelfs dat robots steeds meer zorgtaken van mensen over kunnen nemen. Anderen beweren dat de mens noodzakelijkerwijs altijd mensen om zich heen zal moeten hebben om zorgtaken uit te voeren. Een mens heeft nu eenmaal medemensen nodig ook in zorginstellingen misschien zelfs juist in deze instellingen omdat aandacht mensen beter kan maken.

Robotica blijft echter een interessant onderwerp maar domotica en andere geautomatiseerde toepassingen zijn ook interessant voor zorginstellingen. Veel moderne woningen hebben al domotica toepassingen in gebouwbeheersystemen maar domotica biedt uiteraard ook effectieve oplossingen voor ziekenhuisinstellingen en andere zorginstellingen. Zo is er volop keuze voor gerenommeerde technologische bedrijven maar ook voor startups in de gezondheidstechnologie.