Plastic zwerfafval in zee vraagt om technologische oplossingen

Bij zwerfaval op zee denken veel mensen aan plastic. Dat is niet verwonderlijk want er is wereldwijd bekendheid gegeven aan de plastic soep onder andere door The Ocean Cleanup. Deze uitvinding is bedacht door Boyan Slat (1994). Hij is een Nederlands uitvinder en milieuactivist. Theo Ocean Cleanup wordt gebruikt om plastic afval uit zee te halen. Het blijkt dat dit echt noodzakelijk is. Niet alleen vanwege de kwaliteit van het zeewater maar ook vanwege de veiligheid en gezondheid van dieren die in zee zwemmen. Op zondag 28 oktober 2018 spoelden twee dode zeehonden aan op de Zeeuwse kust. Deze dieren waren gestikt door plastic afval in zee. De ene zeehond was gestikt door een plastic frisbee die om zijn nek vast zat en het andere dier was bijna onthoofd door een oud stuk visnet.

Deze dode dieren maken weer goed duidelijk hoe belangrijk het technologisch onderzoek is dat wordt gedaan naar het schoonmaken van zeeën en oceanen wereldwijd. The Ocean Cleanup is slechts één voorbeeld van een technologische oplossing om het zeewater schoner te krijgen. Er zijn ook andere oplossingen bedacht. Zo zijn er ook bedrijven die juist systemen bedenken die er voor zorgen dat het plastic uit rivieren wordt opgevangen voordat het plastic in de oceaan terecht komt. De initiatieven zijn uitstekend en leveren allemaal een bijdrage aan het schoon maken en schoon houden van de zee en de oceanen. Toch is er nog veel werk te doen. Er spoelt nog steeds een hoop rommel aan op het strand. Hierbij kun je denken aanstekers, schoenen, slippers, ballonnen, ballonstokjes, plastic bekertjes, flessen, tiewraps, stukken touw, netten en deeltjes van reddingboeien.

Sommige bedrijven willen dit afval omzetten in andere producten oftewel recyclen. Dat wordt ook gedaan met het plastic dat wordt gefilterd uit de oceaan door The Ocean Cleanup. Voorkomen dat er plastic afval in zee komt is echter nog beter. Daarom is er wereldwijd steeds meer aandacht voor de plastic soep en worden initiatieven van milieubewuste uitvinders zoals Boyan Slat beloond door veel aandacht in de media. Nu maar hopen dat veel innovatieve ingenieurs en constructeurs geïnspireerd worden door deze voorbeelden.