Grote bedrijven in 2017 belangrijk voor research en development en technologische vooruitgang

DSM-topman Feike Sijbesma geeft aan dat grote bedrijven onmisbaar zijn voor onderzoek en technologische vooruitgang. Hierbij hanteert men ook wel de termen onderzoek en ontwikkeling of zoals men het in het Engels noemt: research and development (R&D). Grote bedrijven hebben vaak een aparte afdeling die zich bezig houdt met research and development en dat zorgt er voor dat er technische innovaties worden bedacht en getest. Daarom dragen grote bedrijven bij aan de kwaliteit en technische innovatie van producten die in een land worden ontwikkeld en geproduceerd.

Innovatieve bedrijven
Grote bedrijven moeten daarom binnen de landsgrenzen blijven en niet vertrekken naar het buitenland. Als dat laatste wel gebeurd dan vertrekt er ook een hoop technologie naar het buitenland. DSM behoort ook tot de grote bedrijven die veel doet aan research and development. Het bedrijf is een speciaalchemieconcern. In een interview met Het Financieele Dagblad (FD) heeft Feike Sijbesma zijn visie op grote bedrijven en de technologische vooruitgang benoemd. Volgens hem wordt “80 procent van alle R&D-inspanningen in Nederland geleverd door zes à acht grote bedrijven”. Hij benoemde daarbij de bedrijven:

  • AkzoNobel,
  • ASML,
  • DSM,
  • Philips,
  • Shell,
  • Unilever’

Feike Sijbesma verwees met zijn opmerkingen onder andere naar de pogingen van het Amerikaanse PPG Industries om AkzoNobel over te nemen. Bedrijven als AkzoNobel blijven echter van groot belang voor Nederland. Deze bedrijven spelen een: “belangrijke rol in de infrastructuur van R&D en technologie.”

Biotechnologiecentrum in Delft
DSM heeft een nieuw biotechnologiecentrum in Delft geopend. Op deze locatie werken in totaal ongeveer vierhonderd wetenschappers van DSM. De werknemers zijn afkomstig uit de hele wereld en werken aan gist- en enzymtechnologie.