Technisch uitzendbureau ervaart uitdagingen in 2018

Technische uitzendbureaus in Nederland hebben te maken met verschillende uitdagingen aan het begin van 2018. De belangrijkste uitdaging is het vinden van geschikte kandidaten voor de openstaande vacatures die ze ontvangen van opdrachtgevers. Veel uitzendbureaus in de techniek hebben geen moeite om vacatures van (potentiële) opdrachtgevers te ontvangen. Voor een VCU uitzendbureau kan veel vacatures verwachten van technische organisaties en bouwbedrijven die VCA gecertificeerd zijn. De uitdaging is echter om gekwalificeerde kandidaten te vinden voor deze vacatures.

Herstel van de economische crisis

Tijdens de economische crisis was er nog een overschot aan beschikbaar technisch personeel. In eerste instantie kwam veel bouwpersoneel beschikbaar waaronder ook installatiemonteurs en elektromonteurs. Uitzendbureaus konden deze vakkrachten rond 2013 maar met moeite aan het werk helpen. Later merkten ook de metaaltechniek en de industrie de problemen van de economische crisis en raakten in die sectoren ook veel vakspecialisten hun baan kwijt. Echter zijn veel van deze techneuten de afgelopen uitgestroomd naar andere functies en andere sectoren. Omscholing zorgde er voor dat een deel van deze voormalige technici nooit meer in de techniek aan de slag zullen gaan. Daarnaast is een groep oudere vakkrachten met (vervroegd) pensioen gegaan waardoor er een structureel te kort ontstaat aan vakspecialisten in de bouw en techniek. Ook uitzendbureaus merken deze ontwikkeling.

Instroom van technici
Een andere uitdaging is de instroom van jonge enthousiaste technische krachten en bouwvakkers. Techniek is nog steeds niet erg populair onder leerlingen en studenten al lijkt hierin wel verandering te komen de afgelopen jaren. De overheid legt namelijk de focus op innovatie en technologie. Daardoor gaan steeds meer studenten kiezen voor een hogere opleiding in de techniek. Hierbij kun je denken aan technische HBO opleidingen zoals HBO werktuigbouwkunde maar ook aan Universitaire opleidingen in de techniek. Vanuit deze jonge innovatieve studenten ontstaan vaak mooie projectgroepen op het gebied van solar-auto’s en de ontwikkeling van nieuwe innovatieve transportmiddelen zoals de hyperloop. Deze enthousiaste studenten zijn vaak in staat om in teamverband elkaar te versterken en ontwikkelingen zich vaak tot een startup of fintech bedrijf.

Tekort aan technische mbo’ers
Aan technische mbo’ers lijkt echter een groot tekort te ontstaan de komende tijd. Uitvoerende technische functies spreken veel leerlingen niet aan. De gedachte is dat men in de techniek nauwelijks geld kan verdienen in de bouw of de metaal. De leerlingen hebben daarbij wel een terecht aandachtspunt in het vizier. De salarissen in de bouw en de techniek zijn volgens veel techneuten lang niet in verhouding met het vaak zware en complexe werk dat ze moeten uitvoeren. Hierin ligt ook een taak voor de overheid, de werkgevers en de vakbonden die tot een betere collectieve arbeidsovereenkomst moeten komen. De techniek moet weer aantrekkelijk worden gemaakt.

Rol van technische uitzendbureaus
Ook uitzendbureaus kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Ze kunnen de verantwoordelijkheid op zich nemen om kandidaten te selecteren voor technische BBL trajecten. Intercedenten op technische uitzendbureaus zijn meestal VIL VCU gecertificeerd en hebben vaak veel kennis van technische bedrijven en de technische markt. Ze weten wat er door opdrachtgevers gevraagd wordt in vacatures en kunnen daardoor goede adviezen geven aan uitzendkrachten om een bepaalde opleiding juist wel of juist niet te gaan volgen. De overheid en de arbeidsmarkt hebben technische uitzendbureaus ook in 2018 hard nodig om de technische sector te voorzien van vakkrachten en aankomende vakkrachten.