Gebrek aan woningaanbod zorgt er voor dat de woningprijzen zijn gestegen de afgelopen jaren

Er is in Nederland een tekort aan koopwoningen. Dat komt onder andere omdat er de afgelopen tijd te weinig woningen bij zijn gebouwd ten opzichte van de vraag. Door de stikstofproblematiek is er in Nederland een terugloop ontstaan in bouwprojecten. Voordat er gebouwd kan worden moet er aan veel eisen worden voldaan. Daarnaast is er weinig bouwgrond beschikbaar. Het aanbod aan nieuwe woningen zal daardoor de komende tijd niet of nauwelijks gaan toenemen.

Het beperkte woningaanbod zorgt er voor dat er veel geld werd geboden op bestaande koopwoningen. De biedingen liepen op de afgelopen tijd aanzienlijk op. Woningen werden boven de vraagprijs verkocht. Daardoor werden veel woningen door makelaars tegen nog hogere prijzen te koop gezet. Mensen die een koopwoning hadden zetten deze dikwijls te koop om veel geld te verdienen aan de verkoop om vervolgens een nog duurdere koopwoning te kopen. Een lage hypotheekrente maakte dit dikwijls mogelijk. Alleen starters hadden het moeilijk omdat ze geen woning kunnen verkopen waardoor ze weinig kapitaal konden inbrengen voor de aanschaf van een woning.

De afgelopen jaren zijn de woningprijzen aanzienlijk gestegen. Zo werden woningprijzen in een jaar tijd soms wel tien tot twintig procent duurder. Vanaf 1993 stegen de woningprijzen in Nederland. In de periode tussen 2008 en 2013 daalden de woningprijzen weer vanwege de economische crisis. De afgelopen maanden zijn de woningprijzen ook minder sterk gestegen in Nederland.