Europese invoer vloeibaar gas gezakt tot laagste niveau sinds november 2021

Er wordt veel minder vloeibaar aardgas ingevoerd door Europa. Op dit moment is de invoer van vloeibaar aardgas oftewel lng gedaald naar het laagste niveau sinds de maand november in 2021. In 2022 was er sprake van een enorme invoer van aardgas omdat aardgasleverancier Rusland de gaskraan naar Europa had dichtgedraaid. Dit gebeurde als gevolg van de Europese sancties die zijn uitgevoerd nadat Rusland Oekraïne had aangevallen.

In Europa werd vorig jaar met veel stress gezocht naar andere aardgasleveranciers. Inmiddels zijn de aardgasleveringen aan Europa via andere kanalen gerealiseerd. Daardoor zijn ook de aardgasvoorraden in Europa weer op peil. In de maand juli daalden de lng-leveringen aan Europa met 7 procent. Deze leveringen kwamen totaal uit op 8,6 miljoen ton. Dit werd bekend gemaakt door persbureau Bloomberg die hiervoor gegevens verzameld heeft. De daling in de aardgasprijs is al geruime tijd in gang gezet. Aardgas werd ongeveer 80 procent goedkoper.

Omdat aardgas in Europa veel goedkoper is geworden is het voor handelaren in lng ook minder aantrekkelijk om aan Europa te leveren. Daarom wordt veel lng aan landen in Azië aangeboden. Die landen betalen op dit moment nog meer voor lng. Het kan zijn dat de aardgasprijs de komende maanden weer iets gaat oplopen doordat de winter weer voor de deur staat. Dat is echter wel de vraag. Want Nederland heeft de afgelopen jaren nauwelijks koude winters gehad.