Europa moet batterijen voor elektrische auto’s zelf ontwikkelen en produceren vanaf 2018

De Duitse overheid pleit er voor dat Europa zelf batterijen blijft ontwikkelen en produceren van elektrische auto’s. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft hierover aangegeven dat het “van extreem belang” is dat Europese bedrijven batterijen ontwikkelen. De voertuigenindustrie is volop in beweging en is net als andere sectoren bezig met innovaties op het gebied van de energietransitie. In de mobiliteitsbranche betekent deze energietransitie de omschakeling van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden. Dit wordt ook we de omschakeling naar e-mobiliteit genoemd.

Elektrische auto’s halen de voeding voor hun elektromotoren uit grote accu’s die in feite batterijen zijn. De kwaliteit van deze batterijen is van doorslaggevend belang voor de betrouwbaarheid en de levensduur van deze voedingsbron. Daarnaast is de oplaadtijd en de actieradius van groot belang voor de kwaliteit van de batterij. Duitsland en verschillende andere Europese landen zijn actief in de autoproductie. Deze autoproducenten ontwikkelen steeds meer elektrische modellen. Het is daarbij belangrijk dat de onderdelen voor deze auto’s zoveel mogelijk van Europese bodem komen.

Daardoor ben je niet afhankelijk van andere landen die in handelsconflicten de levering van onderdelen zouden kunnen opschorten of de prijzen van deze onderdelen zouden kunnen verhogen. Om die reden is het belangrijk om de technologie voor de ontwikkeling van batterijen zoveel mogelijk in eigen Europese handen te houden net als de productie van deze batterijen. Merkel gaf dinsdag 25 september 2018 op een conferentie in Berlijn aan dat Europa de technologische vaardigheden moet ontwikkelen om zelf batterijcellen te produceren. “Dat wordt de komende decennia zeer belangrijk” volgens Merkel.