Autoproducent BMW komt met winstwaarschuwing in 2018 vanwege handelsconflicten

De automaker BMW heeft aangegeven dat haar winst voor de belasting iets zal dalen in 2018. Deze daling is het gevolg van de handelsspanningen en de prijsdruk aldus de autoproducent. De winstwaarschuwing volgt op een eerder bericht waarin gemeld werd dat de resultaten van het bedrijf vergelijkbaar zouden zijn met 2017. Er is de afgelopen tijd echter veel gebeurd op de wereldmarkt en de auto-industrie heeft dat gemerkt. In een verklaring heeft BMW aangegeven dat de internationale handelsconflicten een negatief effect hebben op de marktsituatie waardoor er meer onzekerheid ontstaat. “Deze omstandigheden beïnvloeden de vraag meer dan verwacht en zetten de prijzen in verschillende markten onder druk” aldus de reactie vanuit BMW.

De prijzen in de autobranche staan ook onder druk vanwege de strenge richtlijnen waaraan de auto’s moeten voldoen op het gebied van CO2 uitstoot. Door de strenge emissievoorwaarden moeten autoproducenten meer investeren in het beperken van de emissie van schadelijke stoffen. De ontwikkeling van deze technologie kost tijd en geld. Ook concurrenten van BMW moeten investeringen doen op dit gebied. Daarom heeft bijvoorbeeld autoproducent Daimler haar winstverwachting ook naar beneden toe bijgesteld.

In een reactie geeft BMW aan dat haar bedrijf voorop ligt als het gaat om het aanpassen van haar voertuigen aan de nieuwe eisen. Dat heeft er voor gezorgd dat de prijs zich negatief heeft ontwikkeld omdat er meer kosten zijn gemaakt. Bovendien zijn er ook productieonderbrekingen geweest die een negatief effect hebben op de totale productie van de autoproducent. De winstmarge zal dalen bij BMW. Eerder had de autoproducent aangegeven dat de winstmarge op ongeveer 8 tot 10 procent zou neerkomen. Inmiddels is deze verwachting bijgesteld naar een winstverwachting van ongeveer 7 procent.